LeoVegas

Damlandslaget har en säsong med såväl ett världsmästerskap samt ett eventuellt OS-spel framför sig. Nu står det klart var B-VM kommer att äga rum och i vilken stad Sverige kommer kämpa för att ta sig tillbaka till högstadivisionen.

När världsmästerskapet på damsidan spelades under våren 2019 fick vi se ett damlandslag som åkte på smäll efter smäll och slutligen hamnade näst sist i sin grupp. Detta gjorde att laget skickades ut ur finrummet och numera får kämpa lite extra för att återge kunna vara med och kämpa om medaljerna. På grund av pandemin har nu två säsonger passerat med uteblivna mästerskap i de lägre divisionerna. När världen nu börjar gå tillbaka till det normala har IIHF tagit beslut om vilka städer som får hålla i de så efterlängtade mästerskapen.

På damsidan kommer gruppen som Sverige återfinns i att spela sina matcher i franska Angers, som ursprungligen skulle ha hållit i matcherna under säsongen 2020. Här gör man förutom mot värdnationen upp med Österrike, Nederländerna, Norge och Slovakien i hopp om att nå en av de två högsta placeringarna i gruppen. Detta skulle innebära en återvändan till A-VM, som i år har flyttats fram från april till augusti månad.

IIHF överväger för tillfället att införa nya regler som skulle tillåta ett dam-VM även under de säsongen som OS arrangeras. Detta berör dock inte B-VM, som sedan tidigare är en årligt återkommande turnering. Datumen som är satta för damkronornas VM är 24-30 April 2022.

C-VM (eller division 1 grupp B som det officiellt kallas för), kommer i sin tur att spelas i Katowice, Polen. Skulle Sverige göra ett nytt misslyckande och hamna i botten av B-VM är det spel i denna divisorn som väntar härnäst. Var A-VM spelas under nästa säsong återstår att se.


Klagenfurt - Donbass