Svenska Spel

Efter vinterns inställda mästerskap får årskullen 2002 nu en ny chans att ta medalj på juniornivå. Mellan 9-20 augusti går JVM 2022 av stapeln och idag presenterade Tomas Montén den trupp som han tar med sig till Kanada.

Turneringen blir inte bara en ny chans för spelarna, utan för Montén själv. Hans kontrakt med landslaget gick ut under våren, men detta har nu förlängts för att han ska kunna slutföra sitt uppdrag för säsongen.

Totalt har 23 namn tagits ut till den än så länge preliminära truppen, där uppställningen på flera sätt liknar den som var med senast. Hela 17 namn får nu göra sig redo för en ny tripp över Atlanten. Bland annat kommer vi ännu en gång få se Jesper Wallstedt och Calle Clang i buren samt Fabian Lysell och Åke Stakkestad bland forwardsen.

Spelare som däremot blir nya i truppen är målvakten Carl Lindbom, forwardsen Linus Sjödin, Victor Stjernborg och Jonathan Lekkerimäki samt backarna Mattias Hävelid och en av många efterlängtad William Wallinder.

– Jag tycker han har haft en fantastisk säsong i Rögle och hör därför hemma i truppen just nu, säger Montén om Wallinder som senast petades från truppen till mångas förvåning.

Såväl Jonathan Lekkerimäki som Mattias Hävelid var med och tog guld med U18-landslaget tidigare i vår, där de även intog topp-placeringarna i poängligan.

I vinstras var NHL-namnen Alexander Holtz och Lucas Raymond heta kandidater till spel, där endast den förstnämnda var med när laget samlades i Kanada. Den här gången står båda namnen utanför truppen, där det är klubbarna som satt stopp för det hela.

– Givetvis hade jag velat haft med dem, men det är deras klubbar som avgör och bestämmer, säger Tomas Montén om det hela.

Även andra kopplingar till den Nordamerikanska ligan, samt den stundande NHL-draften har varit avgörande för truppens utformning. Montén är noggrann med att poängtera att mycket kan hända fram tills turneringen börjar och att namn kan komma att bytas ut.

Truppen kommer att samlas på svensk mark den 29 juli och reser dagen därpå till Edmonton. De spelare som av olika anledningar redan befinner sig i Nordamerika vid den här tiden behöver inte resa hem inför samlingen, utan ansluter till laget på plats.

Det slutliga spelschemat för turneringen har ännu inte spikats, men klart är att Sverige får möta USA, Schweiz, Tyskland och Österrike i gruppspelet.

Sveriges preliminära trupp till JVM 2022

Målvakter:

Jesper Wallstedt, Luleå HF
Calle Clang, Rögle BK
Carl Lindbom, Djurgårdens IF

Backar:

Helge Grans, Los Angeles Kings (NHL)
Emil Andrae, HV71
Mattias Hävelid, Linköping HC
Måns Forsfjäll, Skellefteå AIK
Simon Edvinsson, Frölunda HC
Leo Lööf, Ilves Tampere (Liiga)
William Wallinder, Rögle BK
Joel Nyström, Färjestads BK

Forwards:

Daniel Ljungman, Linköping HC
Fabian Lysell, Vancouver Giants (WHL)
Åke Stakkestad, Bofors IK Karlskoga
William Eklund, Djurgårdens IF
Linus Sjödin, Rögle BK
Victor Stjernborg, Växjö Lakers
Albert Sjöberg, Södertälje SK
Isak Rosén, Leksands IF
Jonathan Lekkerimäki, Djurgårdens IF
Theodore Niederbach, Frölunda HC
Oskar Magnusson, AIK
Daniel Torgersson, Winnipeg Jets
Oskar Olausson, Barrie Colts (OHL)*

*Olaussons tog den näst sista platsen i truppen 30 juni

Truppen som fanns med i december-upplagan av turneringen

Målvakter:

Jesper Wallstedt
Calle Clang
Jesper Vikman

Backar:

Helge Grans
Emil Andrae
Anton Olsson
Måns Forsfjäll
Simon Edvinsson
Leo Lööf
Victor Sjöholm
Joel Nyström

Forwards:

Daniel Ljungman
Alexander Holtz
Fabian Lysell
Åke Stakkestad
William Eklund
Zion Nybeck
Elias Stenman
Albert Sjöberg
Oskar Olausson
Isak Rosén
Elliot Ekmark
Theodor Niederbach
Oskar Magnusson
Daniel Torgersson