Expekt Banner 1000*500 Hockey

Uppdaterad 29 november, 2023

I november spelar Juniorkronorna sitt genrep inför JVM på hemmaplan i december och januari. Sverige åker till Tjeckien för en femnationsturnering. Nu har förbundskapten Magnus Hävelid presenterat den sista truppen innan Junior-VM 2023/24 i Göteborg.

Under tisdagen presenterade Magnus Hävelid truppen till 5-nationsturneringen för Juniorkronorna/Team 20 i Tjeckien och Chomutov den 9-12 november. Alla lag möter alla i en turnering där de fem bästa europeiska länderna ska ladda upp inför JVM 2024 i Göteborg om två månader.

Den svenska truppen till genrepsturneringen håller hög standard med många spelare som får mycket speltid i både SHL och Hockeyallsvenskan samtidigt som ett flertal spelare spelade JVM i fjol. Magnus Hävelid och hans ledarstab har haft ett par samlingar i juli och augusti för att testa de mest aktuella spelarna i landskamper mot toppmotstånd både i Plymouth (USA) i somras och i Nyköping i augusti. November-truppen blir den sista innan Hävelid och staben ska presentera truppen till JVM den 6 december.

Några uttagningsbara spelare som saknas i truppen är bland annat Tom Willander, Liam Öhgren och Leo Carlsson som av olika anledningar inte finns med till truppen till turneringen i Tjeckien. Just Liam Öhgren är en ledartyp som Sverige kommer sakna till den här truppen på grund av en oviss skada under säsongsinledningen och förbundskapten Hävelid hoppas på Öhgren till JVM, något han berättar på pressträffen efter truppsläppet. Han kommer dessutom ha kontakt med Leo Carlsson under hösten för att checka av läget inför kommande JVM på hemmaplan trots att 18-åringen i detta nu spelar NHL-hockey med Anaheim Ducks.

– Kontakten finns (med Leo) informellt med agent och till Anaheim. Han har ju fått göra sin NHL-debut och får fokusera på det samtidigt som Anaheim också får fokusera på det. Men vi följer det nära och från svensk hockeys sida skulle man drömma om Leo i Göteborg och någonstans längs vägen kommer vi att ställa frågan. Men nu får han fokusera på starten i NHL, säger Hävelid på pressträffen.

Noterbart är att Juniorkronorna spelar sin sista turnering innan JVM just i november. Men de verkliga genrepen blir i december när Sverige samlas i Ängelholm för ett förberedande läger och där man möter Schweiz den 19:e december och sedan USA den 21:a december i det sista genrepet inför JVM 2024, två landskamper som sänds i SVT Play.

När släpps JVM-truppen 2024?

Truppen till JVM 2024 släpps onsdagen den 6 december klockan 13:00.

Spelschema

Matcherna sänds på Svenskhockey.tv.

Torsdag 9 november
Schweiz – Sverige
15:00

Fredag 10 november
Sverige – Slovakien
18:30

Lördag 11 november
Tjeckien – Sverige 
18:30

Söndag 12 november
Sverige – Finland
13:00

Sveriges trupp

Målvakter

30. Melker Thelin, IF Björklöven
35. Hugo Hävelid, Djurgårdens IF

Backar

2. Elias Salomonsson, Skellefteå AIK
3. Elias Pettersson, Västerås IK
4. Axel Sandin-Pellikka, Skellefteå AIK
5. Mattias Hävelid, Linköping HC
6. Anton Johansson, Leksands IF
7. Calle Odelius, Djurgårdens IF
8. Jakob Norén, MoDo/Mora IK
9. Theo Lindstein, Brynäs IF

Forwards

10. Fabian Wagner, Linköping HC
11. Isac Born, Frölunda HC
12. Noah Östlund, Växjö Lakers
15. David Edstrom, Frölunda HC
16. Felix Unger Sörum, Leksands IF
17. Felix Nilsson, Rögle BK
18. Filip Bystedt, Linköping HC
19. Rasmus Rudslätt, AIK
21. Zeb Forsfjäll, Skellefteå AIK
22. Anton Wahlberg, Malmö Redhawks
23. Jonathan Lekkerimäki, Örebro HK
25. Otto Stenberg, Frölunda HC
27. Oskar Pettersson, Rögle BK
28. Filip Eriksson, Växjö Lakers


Florida Panthers - Dallas Stars