Jesper Wallstedt storspelade i det svenska målet och höll nollan när Sverige tog sin andra seger i JVM. Matchen mot Slovakien slutade 3-0 till Sverige, trots viss slovakisk dominans under perioder i matchen. Theodor Niederbach, Albert Sjöberg och Daniel Ljungman blev svenska målskyttar.

Under natten mot tisdag så avslutade Sverige och Slovakien den andra matchdagen i årets junior-VM när Juniorkronorna jagade en andra seger i gruppspelet efter vinsten mot Ryssland i premiären.

Matchen började i ett högt tempo där Slovakien var det lag som skapade flest farligheter under de inledande fem minuterna, men där Jesper Wallstedt satte stopp för ett ledningsmål för de vitklädda slovakerna. En slovakisk utvisning gav sedan Sverige chansen i powerplay efter drygt sex spelade minuter. Och precis som mot Ryssland så gav det svenska numerära överläget effekt. Det dröjde bara några sekunder i powerplay innan William Eklund hittade in i slottet till Theodor Niederbach som stänkte upp 1-0 bakom Slovakiens målvakt och gav Sverige en drömstart.

Efter det svenska ledningsmålet så var det Slovakien som fortsatte imponera och tryckte på för en kvittering när man hamnade i den svenska zonen i längre stunder, samtidigt som Sverige hittade ett par farligheter i kontringsspelet. Det blev dock endast ett mål i den första perioden, med det tidiga ledningsmålet för Sverige. Men Slovakien pressade på allra mest perioden igenom och ledde skotten med 4-13 efter 20 minuter spelade.

Andra perioden

Slovakien fortsatte bäst i den andra perioden och fortsatte att skapa många chanser mot Jesper Wallstedt i det svenska målet. Men trots detta så var det Juniorkronorna som utökade sin ledning efter sju minuter i den andra perioden. Södertälje-forwarden Albert Sjöberg stod för en riktig soloprestation när han tunnlade en slovak vid offensiv blålinje innan han sköt in 2-0. Ett fint solonummer från den högerfattade forwarden för att ge Sverige lite andrum efter den slovakisk anstormningen.

Sverige fick jobba hårt för att hålla i ledningen i den andra perioden och Wallstedt i mål stod för en stabil insats för att hålla ledningen intakt. Svensk ledning med 2-0 inför den sista perioden men fortfarande ett övertag från Slovakiens sida när det gällde skotten. Forwarden Daniel Torgersson åkte på en smäll i slutet på perioden och kom inte till spel i den tredje och sista perioden för Juniorkronorna.

Tredje perioden

I den tredje perioden så drog Leo Lööf på sig ett matchstraff efter en tuff tackling mot huvudet, som domarna bedömde det, på Slovakiens stjärna Simon Nemec. Det innebar inte bara att backen fick lämna banan för resten av matchen, utan också att Sverige fick spela i numerärt underläge i fem minuter.

Sverige klarade den långa sekvensen med en man mindre på isen, och spelade dessutom i spel tre mot sex under en minut efter att Elias Stenman dragit på sig ännu en utvisning och Slovakien tagit ut sin målvakt. Men Jesper Wallstedt och det svenska boxplay-spelet var starkt och aggressivt, vilket innebar att Sverige klarade hela sex minuter mellan minut 6 och 12 i numerärt underläge utan att släppa in mål.

Istället för att Slovakien fortsatte jaga i Sveriges defensiva zon så åkte slovakerna på en utvisning med fyra minuter kvar att spela av matchen. Det gav Sverige möjligheten att spela undan två minuter innan en förväntad slutforcering från slovakerna.

Forceringen kom och Slovakien tog ut sin målvakt. Men istället för ett mål från de vitklädda slovakerna så kunde Linköpings Daniel Ljungman göra precis som mot Ryssland, sätta pucken i öppen målbur och punktera matchen. Sverige besegrade Slovakien med 3-0 men utan att övertyga. Segern innebär dock att Sverige har full pott efter två omgångar. Jesper Wallstedt blev matchhjälte för Sverige med sina 48 räddningar i matchen. Sverige sköt i sin tur 26 skott mot Slovakiens mål.

Nästa match för Sverige är natten mot torsdag, då man ställs mot USA i en tuff drabbning mot ett förväntat topplag. Matchen startar 03:38 och sänds i Sveriges Television.