Foto: Bildbyrån

En av vårens absolut största idrottshändelser är världsmästerskapet i ishockey. Sverige går in i vårens turnering med två raka guld och förhoppningarna om att fortsätta segersviten. Här har vi samlat all den information som du behöver inför turneringens start: spelschemat, grupperna och tv-tiderna.

Mellan datumen 10-26 maj 2019 riktas världens blickar mot Slovakien och städerna Bratislava och Košice. På Ondrej Nepela Arena och Steel Arena som tar publiker på 10 000 respektive 8 300 åskådare, kommer den 83:e upplagan av turneringen att hållas och hela 64 matcher på isen att spelas.

Vilka nationer gör upp i VM 2019?

Totalt är det 16 nationer som deltar i mästerskapet, där lagen delas in i två grupper om åtta utifrån sina placeringar på världsrankingen. Det svenska laget återfinns i grupp B tillsammans med Österrike, Norge, Ryssland, Tjeckien, Lettland, Schweiz och Italien. Samtliga lag möter varandra en gång och efter sju spelade omgångar går de fyra lag med flest poäng vidare till slutspelet. Här möter man motståndare ifrån den andra gruppen som bland annat består av USA, Kanada och Finland. Samtidigt riskerar laget på jumboplatsen att skickas ner till en lägre division.

>> Här kan du följa ställningen i VM-grupperna

Spelschemat och tv-tider för turneringen

Under turneringens 12 första dagar spelas det intensiva gruppspelet, innan slutspelet tar vid. I och med att turneringen spelas i Europa behöver man inte tänka på obekväma matchtider, vilket gör det enklare att följa hela mästerskapet. Tittar man i spelschemat så kan man se att matcherna har nedsläpp mellan 12:15 och 20:15.

>> Här hittar du det kompletta spelschemat för turneringen

Vilken kanal sänder VM 2019?

I år är det SVT som har rättigheterna till mästerskapet, vilket innebär att samtliga VM-matcher kommer att visas i deras kanaler. Med stor sannolikhet kommer man även kunna se matcherna i efterhand via deras webb-tjänst SVT Play. I och med att SVT delat på sändningarna med Viasat under de senaste åren kan det hända att matcherna även kommer att streamas hos Viaplay.

Sveriges trupp till hockey VM

Under de två raka åren som Tre Kronor tagit hem guldet har VM-trupperna dominerats av spelare ifrån den amerikanska ligan NHL. Många hoppas på att få återse flera av dessa guld-spelare i årets trupp som beräknas att presenteras i början av maj. Innan dess kommer det svenska landslaget att spela ett flertal landskamper där spelarna har chansen att visa upp sig.