LeoVegas

Här hittar du grupperna som lagen kommer att spela i under 2021 års upplaga av damernas hockey VM. För andra gången kommer det vara 10 landslag som delat i turneringen, som då delas in i två grupper om fem lag. Uppdelningen görs utifrån lagens placering på världsrankingen och inom grupperna kommer alla lag att möta varandra, innan de allra bästa tar sig till slutspelet.

Grupp A Dam VM 2021

#
Lag
M
V
OT
F
+/-
P
1
Kanada
4
4
0
0
0
20 - 5
12
2
USA
4
3
0
0
1
13 - 5
9
3
Finland
4
2
0
0
2
13 - 8
6
4
Russian Olympic Committee W
4
1
0
0
3
4 - 16
3
5
Schweiz
4
0
0
0
4
1 - 17
0

Grupp B Dam VM 2021

#
Lag
M
V
OT
F
+/-
P
1
Tjeckien
4
4
0
0
0
16 - 3
12
2
Japan
4
3
0
0
1
7 - 6
9
3
Tyskland
4
2
0
0
2
7 - 5
6
4
Ungern
4
1
0
0
3
8 - 12
3
5
Danmark
4
0
0
0
4
3 - 15
0

🔎 Dam Hockey VM 2021 grupper – Så går det till i gruppspelet

Precis som i många andra hockeyturneringar spelar även damerna sitt mästerskap i form av ett klassiskt gruppspel. Det som skiljer grupperna åt mot till exempel herrarna och juniorernas turneringar, är att man här placerar de högst rankade lagen i en och samma grupp istället för att få till en mix mellan grupperna. Detta gör att vi får möten mellan topp-lagen redan i denna del av turneringen, samtidigt som de lägre rankade lagen har en större chans att ta sig till slutspel.

När alla lagen har mött varandra går samtliga lag från grupp A tillsammans med de tre bästa lagen i grupp B till slutspelet. Trots att de fem lagen i grupp A är garanterade att få spela slutspel är poängen som de får med sig fortfarande viktiga, då dessa kan avgöra vilket motstånd som väntar framöver.

👇 Degradering till B-VM

Samtidigt som de högst rankade algen spelar slutspel får de två lägst placerade lagen i grupp B spelar en placeringsmatch mot varandra. Dessa lag får även se sig utslagna ur turneringen och tillhör därmed B-VM från och med nästa säsong. Här kämpar lagen om att få komma tillbaka in i damhockeyns finrum.

🔢 Vad händer vid lika många poäng?

⭐ Gruppspelet Dam Hockey VM 2022

Grupp A dam VM 2021

Den första och bästa gruppen damernas världsmästerskap är Grupp A. Där spelar fem nationer som redan är direktkvalificerade till kvartsfinal, men de spelar om den bästa placeringen för att få lättast möjliga motstånd i sin kvartsfinal. Dessa lag är Kanada, USA, Ryska laget, Schweiz och Finland.

🇨🇦  Kanada

Kanada är det mest framgångsrika landet i världen på damsidan, precis som de är på herrsidan. Kanadensarna är ett av två lag som vunnit VM någon gång och man har lyckats med bedriften vid 10 tillfällen genom historien, vilket är bäst av alla alltså.

🇷🇺 Ryssland

Det ryska laget är snäppet bättre än Sverige i VM-historien med sina tre bronsmedaljer. Med det är man också fjärde bäst av alla länder i historien. Men något silver eller guld har aldrig Ryssland lyckats med att ta.

🇫🇮 Finland

Finland är det tredje största ishockeylandet på damsidan och man är tydlig trea. Finland har aldrig vunnit guld i VM men man har plockat hem ett silver (senast på hemmaplan 2019) och sedan 12 bronsmedaljer vilket är imponerande. Snart kanske det första guldet kommer, många tycker att det borde kommit redan 2019.

🇺🇸 USA

Amerikanskorna är det näst mest framgångsrika landet i VM-sammanhang med sina nio VM-guld. USA och Kanada är de enda länderna som har vunnit VM någon gång.

🇨🇭 Schweiz

Schweiz har tagit en medalj i VM-historien på damsidan. 2012 så knep man bronset men annars så är man lite av en underdog i dessa sammanhang, åtminstone om man jämför med länderna ovan.

Grupp B dam VM 2021

I Grupp B tävlar också fem länder, men dessa länder är inte garanterade någon kvartsfinalplats. Tre av fem länder avancerar till kvartsfinal medan de övriga två flyttas ner till B-divisionen.

Länderna som spelar i Grupp B:

Danmark, Ungern, Japan, Tyskland och Tjeckien

🏒 Så utformas grupperna till dam hockey VM

Lagen i damernas VM är rankade och seedade sedan tidigare. De fyra bästa lagen med marginal är Ryssland, USA, Finland och Kanada. Dessa lagen hamnar oavbrutet i den bästa gruppen Grupp A. Schweiz tillhör också Grupp A, med tanke på sina rankingpoäng. Dessa lag har därmed inte möjligheten att åka ur A-divisionen.

🏒 Hur spelas damernas Ishockey VM?

Världsmästerskapet i ishockey på damsidan inleds med ett gruppspel där de tio lagen är indelade i två grupper om fem lag. Här möter alla varandra under fyra matchomgångar och slutligen avancerar de åtta bästa till slutspelet som består av kvartsfinaler, semifinaler och medaljmatcher.

🇸🇪 När spelar Sverige sina matcher?

Det svenska damlandslaget deltar numera i B-VM, som äger rum först under våren 2022. Först då får vi se om laget kan ta klivet tillbaka in i högstadivisionen.

🏆 Vilka lag går till VM-slutspelet?

Alla lag ifrån grupp A till slutspelet går vidare tillsammans med de tre bästa lagen ifrån grupp B. Anledningen till detta är att man redan på förhand placerat de högst seedade lagen i samma grupp. Deras matcher i gruppspelet påverkar dock hur deras resa genom slutspelet kommer att se ut.

🇸🇪 Sveriges dam VM-grupper genom tiderna