Expekt

Tre Kronor spelar kvartsfinal imorgon mot Finland. Då väljer inte Sam Hallam att nöta detaljer på isen med sina spelare, då man istället hade en frivillig träning i hallen.
– Alla är med till rinken och förbereder sig på sitt sätt, säger Hallam.

Under onsdagseftermiddagen tränade Tre Kronor för (kanske) sista gången i Ostravar Arena. Imorgon kväll smäller det i VM-kvartsfinalen mot Finland, då valde Sam Hallam och Tre Kronor att köra frivillig träning med bara 10 spelare på is.

– Vi kör lite recovery och preparationsdag. Vi i coachteamet får lite tid att förbereda paketet på Finland. Men jag menar: vi är nog ingen överraskning för dem och de är ingen överraskning för oss. Vi vet ungefär hur de ser ut men vi ska försöka hitta några nycklar, som vi gjort till alla matcher hittills, säger Sam Hallam.

Sverige kom hem sent igår kväll efter matchen mot Slovakien, vilket är anledningen till ”vilodagen” för de flesta spelare. Alla tog sig dock ner till Ostravar Arena för olika typer av träning men bara tio spelare gick ut på is (7 utespelare, 3 målvakter). Det finns alltid utrymme för att värma benen, känna på isen och gnugga detaljer. Men Sam Hallam anser sig ha fog för att ge spelarna ett fritt val under onsdagen.

– De här 20:20-matcherna är som de är (syftar på Slovakien-matchen, reds anm.). Jag vet inte hur ni (media) känner er när ni kommer hem efter att ha knåpat ihop er text. Det är ju bra om ni har tillgång till någon typ av buffé under matchen men det har inte vi, säger Hallam och fortsätter:

– Så att komma till hotellet vid 00:00-00:30 och så ska man peta i sig lite mat för att man behöver fylla på. Och så ska man somna till middag vid midnatt. Då kände vi: vi alla är med ned till rinken och alla förbereder sig på sitt sätt. Vissa är på gymmet, vissa får lite behandling. Andra är på isen. Så det känns som de bästa möjliga förutsättningarna för att vi ska vara så bra som möjligt imorgon.

Förbundskaptenen och hans ledarstab får chansen att kolla lite på Finlands VM-matcher och ta fram det viktigaste till Tre Kronor-spelarna. Sam Hallam är på skämthumör när han får frågan hur mycket videos staben har hunnit kollat på inför imorgon.

– Vi har ju mötts 20 gånger i år bara, säger Hallam och skojar.

– Finland håller ihop det på ett väldigt bra sätt och spelar på sina styrkor. De spelar på sannolikheten och de spelar för att vinna. Så: med det jag sett på VM så är det ingen från hur jag har upplevt Finland under de senaste åren, säger Hallam.

Sam Hallam och ledarstaben vet inte vem av målvakterna Harri Säteri och Emil Larmi som står, men de är förberedda på båda. Man vet hur Finland spelar sitt spel. Men Sverige har något som Finland kanske saknar på vissa håll i sin trupp: erfarenhet av den här typen av situationer, exempelvis Erik Karlsson, Victor Hedman och Marcus Johansson.

– Det vill jag definitivt se som en fördel. Att ha killar som spelat match sju (i NHL), matcher om att vinna en pokal eller att förlora den. Det känns väldigt värdefullt att ha, för det är fortfarande rummet som någonstans sätter tonen. Sen kommer vi coacher in några minuter här och där och försöker påverka i vissa detaljer. Men jag känner mig väldigt trygg med personerna som finns i vårt omklädningsrum, säger Sam Hallam.

Förbundskaptenen hoppas på en bra start i kvartsfinalen, men han vet också att sporten är underhållande att titta på av en anledning.

– Det som är fantastiskt med hockey är att det kan bli tre utvisningar de tre första minuterna och så är det helt olika förutsättningar jämfört med för tre minuter sen. Så vi behöver vara beredda på allt. Vi kommer vilja gå ut och sätta an tonen direkt men det vet vi av tradition att det vill Finland också, avslutar Hallam i mixade zonen.

Uppdaterad 22 maj, 2024