Tre Kronor förlorade premiären i Channel One Cup mot Ryssland med 3-4 efter straffläggning. Trots förlusten får Sverige med sig en poäng från matchen.

Den första perioden blev mållös i matchen efter att Ryssland utan tvekan skapat de flesta och farligaste chanserna men en storspelande Magnus Hellberg i det svenska målet stod för ett antal kvalificerade räddningar.

I den andra perioden kom Tre Kronor ut på ett helt annat sätt och startade perioden starkt. Något som skulle ge utdelning. Efter ett par vassa byten där Sverige hade pucken i offensiv zon, kom matchens första mål. Lagkaptenen Dennis Rasmussen passade upp till blålinjen där Klas Dahlbeck tog ett skott mot mål, som styrde på Pontus Åbergs rygg och in bakom den ryska målvakten. Målet innebar 1-0 till Sverige och Pontus Åbergs första mål i landslagströjan, i sin debut.

Under de sista 7-8 minuterna av den andra perioden tog Ryssland över och hade liknande sekvenser i Sveriges zon, som Tre Kronor hade i början av perioden. Och en kvittering skulle komma från rysk klubba efter ett fint klapp-klappspel där Andrei Kuzmenko blev siste man på pucken. Kvitteringen till 1-1 stod sig perioden ut.

I den tredje perioden kom Ryssland ut starkt igen och Sveriges Viktor Lööv drog på sig en utvisning tidigt in i perioden. Men ett starkt svenskt boxplay kunde hålla de ryska stjärnorna utanför sig och klarade de två minuterna i numerärt underläge.

Bara ett par minuter efter utvisningens slut tog Tre Kronor ledningen igen när Sveriges första målskytt Pontus Åberg assisterade Växjö-spelaren Emil Pettersson som fint placerade in 2-1.

Men den svenska ledningen skulle inte hålla länge. Endast drygt tre minuter senare kvitterade Ryssland till 2-2 genom Nikita Soshnikov efter ett fint ryskt spel. Den svenska förhoppningen var dock att Ryssland åkte offside innan målet, så att förbundskapten Johan Garpenlöv valde att utmana domarnas beslut. Efter att ha ringt på situationen stod dock beslutet kvar, och den ryska kvitteringen blev ett faktum. Samtidigt som en svensk spelare fick åka till utvisningsbåset, som följd av att Garpenlövs utmaning inte stämde.

Och utmaningen skulle visa sig bli kostsam då Ryssland gjorde mål tidigt i det efterföljande numerära överläget och helt plötsligt stod det 2-3 till Ryssland.

Men matchen var inte slut där. Utan denna gång var det Sveriges tur att komma tillbaka in i matchen. Med drygt fem minuter kvar att spela satte Örebro-spelaren Emil Larsson 3-3 till Sverige och matchen gick mot en förlängning. Vilket det också blev.

Förlängningen i Euro Hockey Tour består av fem minuters spel i 3 mot 3. Blir det inga mål där, så går matchen till straffläggning, vilket också blev fallet. Efter en mållös förlängning, blev det straffläggning som fick avgöra matchen.

Efter en lång straffläggning kunde till slut Andrei Kuzmenko bli matchavgörande med sitt straffmål. Ryssland går från matchen med två poäng och Sverige får till slut med sig en poäng.