Foto: Bildbyrån

Det blev en final där två mycket starka lag kämpa de ända in i det sista. Men till slut blev det de finska smålejonen som med en 3-2 seger numera kan titulera sig som regerande världsmästare.

Finland dominerar i fem-mot-fem

Finnarna inledde matchen starkast, bland annat med ett läge där pucken låg lös i målgården under en längre stund. USA var dock inte chanslösa och kunde flera gånger vända spelet till sin fördel. Bägge lagen höll ett bra tempo och gjorde ett bra jobb i såväl försvar som anfall. Halvvägs in i perioden fick det finska laget en utvisning och det amerikanska överläget kunde där näta en puck som efter videobedömning dömdes bort. I ett andra anfall resulterade ett skott i en avbruten klubba som flög upp i publiken och träffade en åskådare i huvudet. USA gör ett bra powerplay där det bara är marginaler som saknas för ett mål.

Det finska laget hinner spela fulltaligt i ett par minuter innan man på nytt få två minuters boxplay, där trycket återigen ökade mot det finska målet. Med tre minuter kvar tilldelades USA en första utvisning som Finland inte lyckas ta vara på helt ut. Under den tid av perioden som båda lagen var fulltaliga är det Finland som hade övertaget, men när spelarantalet minskade åt bägge håll var USA starkast.

Utvisningarna avlöser varandra

Efter den första pausvilan var det USA som kom ut på isen med mest energi och kunde få till flera starka anfall under inledningsminuterna. Laget fick sedan sitt tredje powerplay för matchen där Finland fick ordning på sitt boxplay och minimerade de farliga lägena. Lagom till att man blev fulltaliga igen kom en ny utvisning och även detta numerära underläge klarade man av bra.

Kort därpå blev rollerna ombytta när Evan Barratt utvisades för målvaktsinterference. Detta powerplay förvärvade finnarna mycket väl och man kunde här inta ledningen efter ett skott ifrån Jesse Ylönen. Målet följdes av en ytterligare finsk utvisning där laget gick på ordentlig i sina anfall även fast man var en man kort. USA får här uppfarten något ytterligare, men åker med tre minuter kvar på en ny utvisning. Finland får dock inte upp någon ordentlig fart här och det var USA som avslutar perioden starkast.

USA kvitterar – en kamp in i det sista

USA:s fart fortsatte i den tredje perioden där man jagade en kvittering. Majoriteten av inledningen spelades i den finska zonen, men efter sex minuter kunde finnarna istället vända spelet och själva utöka sin ledning genom Otto Latvala. Bara minuten därpå kunde USA få in sitt efterlängtade mål genom Alexander Chmelevski. Efter detta dröjde det knappt två ytterligare minuter innan USA fick till ytterligare ett mål och spänningen i finalen blev här maximal.

Båda lagen bjöd sedan på en mängd fina anfall och det var egentligen helt öppet kring vem som slutligen skulle göra det avgörande målet. Men med en och en halv minut kvar lyckades Kaapo Kakko peta in pucken i det amerikanska målet. USA gjorde sedan ett tappert sista försök med sex utespelare men när signalen ljöd stod det klart att Finland tog hem sitt sjätte JVM-guld.

Huvuddomare: Daniel Prazak, Tjeckien och Yevgeni Romasko, Ryssland. Spelplats: Rogers Arena (Vancouver)

Sofie Hansson