LeoVegas

Finland är klara för sin andra raka VM-final för andra mästerskapet i rad. Finland besegrade Tyskland med 2-1 i sin semifinal och möter Kanada i finalen imorgon.

Under lördagskvällen spelade Finland och Tyskland den andra semifinalen i VM. De finska lejonen tog en bekväm 2-0 ledning redan i den första perioden.

Efter drygt 14 spelade minuter av matchen spelade den 19-åriga talangen Anton Lundell till Iiro Pakarinen, som kastade ett handledsskott på mål, som gick emellan benen på den tyska målvakten Mathias Niederberger.

Finland utökade sedan sin ledning till 2-0 precis innan första periodpausen. Guldhjälten tillika lagkaptenen från 2019, Marko Anttila, jobbade fram ett misstag av Tyskland och spelade fram pucken till Hannes Björninen som satte 2-0.

I den andra perioden fick Finland chansen i mitten av perioden att ytterligare utöka sin ledning när Tyskland drog på sig en utvisning. Men efter en stor offervilja av det tyska laget, var det istället Finland som fick spela i numerärt underläge till slut.

Tyskland valde att inte slösa någon tid i sitt efterföljande powerplay när Rögle-spelaren för säsongen Moritz Seider serverade Matthias Plachta på blålinjen som stänkte in reduceringen till 2-1 för Tyskland.

Den tyska reduceringen blev den andra periodens enda mål och det gav matchen lite spänning inför den tredje och sista perioden.

I den tredje perioden försökte tyskarna att få hål på Finland och skapade en del chanser. Men Juho Olkinuora i det finska målet gjorde flertalet fina räddningar.

Med två minuter kvar av matchen tog Tyskland time-out och tyskarna tog ut sin målvakt Matthias Niederberger. Den tyska pressen blev total mot slutet och dramatiken var slående.

Men Tyskland lyckades aldrig med att kvittera matchen utan Finland kunde hålla ifrån och ta en ovärderlig seger. Finland ska spela VM-final 2021 och har möjligheten att ta sitt andra raka VM-guld efter succén 2019. Finalen spelas mot Kanada imorgon söndag med matchstart 19.15.

För Tysklands del väntar spel om bronsmedaljen mot USA med nedsläpp 14.15.