Expekt

Tre Kronor är klart för semifinal i hockey-VM mot Tjeckien på lördag. Efter 2-1-segern mot Finland mötte lagkapten Erik Karlsson upp i mixade zonen.
– Väldigt skönt att komma iväg med en vinst idag, säger Karlsson.

Det krävdes förlängning för att Sverige skulle besegra Finland i kvartsfinalen. Sverige tog ledningen med 1-0 med fem minuter kvar innan de finska lejonen kvitterade med minuten kvar. Sedan blev det förlängning där Joel Eriksson Ek avgjorde, detta efter en väldigt jämn drabbning mot den nordiska rivalen.

– Det var det vi hade räknat med, men det satt hårt inne. Givetvis otroligt skönt att vi kunde hålla hela vägen idag. Vi spelar ju bra, alltså. De spelar bra också, på det sättet som de behövde spela för att ha en chans. Sen är deras målvaktsspel otroligt. Får vi in en tidigare i matchen så ser det nog helt annorlunda ut, säger Erik Karlsson och fortsätter:

– Men det blev en sån här match idag, och det var väl inte så konstigt ändå. Vi hade förväntat oss en tajt affär och vi höll i det hela tiden. Det var ingen jättepanik, även om vi visste vad som stod på spel. Så det är skönt att se och ha med sig till kommande matcher, när det är ”do or die”. Givetvis väldigt skönt att komma iväg med en vinst till slut, säger Karlsson.

Det var aldrig nervöst?

– Nej.. nervöst och nervöst. Det är nog bättre att spela än att titta på, tror jag. Men det är klart: vi hade väl inte räknat med att gå in i övertid kanske, speciellt när vi tog ledningen så sent. Men jag tycker att vi ”re-groupar” bra. Även om de kontrollerar mycket puck i övertid så kommer de inte riktigt till, och vi får en bra chans och får utvisning på det. Det är givetvis skönt att hålla i det även i powerplay. Och fortsatte trycka puckar på mål och till slut fick vi in en styrning, det tog väl en 38 skott ba, säger Karlsson och ler.

Nu väntar Tjeckien i huvudstaden Prag, en ny spelplats för Tre Kronor. Matchen startar 14:20. I semifinal spelar också Kanada mot Schweiz senare under kvällen (18:20).

– Det ska bli kul, det ska bli kul att möta Tjeckien. Speciellt här hemma för dem. De är ett bra lag och kommer bli en annorlunda match jämfört med idag. Så nu ska vi njuta av segern, så trummar vi vidare mot Prag imorgon, avslutar Erik Karlsson.

Uppdaterad 23 maj, 2024