Expekt Banner 1000*500 Hockey

Uppdaterad 21 september, 2023

Den nordamerikanska proffsligan PWHL startar i januari 2024 med sex lag. Nu har svenskorna Emma Söderberg och Lina Ljungblom blivit tingade av olika proffslag i den nya ligan.

Under måndagen utspelade sig PWHL-draften i Toronto där 90 draftval skulle göras av sex framtida PWHL-klubbar, de klubbar som ska vara med och starta igång den nya proffsligan i Nordamerika. De sex lagen har sedan tidigare fått välja tre spelare var att bygga sin franchise runt men måndagens draft gav nya spelare chansen till framtida proffsspel, däribland två svenskar. Taylor Heise valdes först i draften men sedan dröjde det till plats 58 innan den första svensken tingades, detta i målvakten Emma Söderberg. Damkronornas förstaval mellan stilparna har spenderat en stor del av sin spelarkarriär hos University of Minnesota-Duluth och kan nordamerikansk hockey och har visat med landslaget att hon är en av världens absolut bästa målvakter, vilket säkert var den stora anledningen till att det förmodade topplaget från Boston valde Örnsköldsvik-dottern.

En annan Örnsköldsvik-koppling fanns även för nästa svenska att draftas. På plats 90 (sista draftvalet) föll Montréals val på MoDo-centern Lina Ljungblom. Skövde-tjejen blev andra svensk att tingas i draften och har varit en av Damkronornas och SDHL:s absolut bästa spelare under de senaste säsongerna, vilket hon fick ett bra kvitto på. Ljungblom blev den yngsta spelaren att tingas i draften.

Alla lag har tingat 15 spelare varderas förutom de tre inför draften. En spelare är tingad av sitt PWHL-lag i två år och en spelare som exempelvis Lina Ljungblom kommer fullfölja SDHL-säsongen med MoDo.


Florida Panthers - Dallas Stars