Expekt

Under onsdagskvällen spelade Finland sin andra match i junior-VM, detta mot Tyskland, en match som man förlorade med 3-4. En av de bättre finska spelarna i matchen var Finlands stora framtidsnamn i Emil Hemming, 17. Efter matchen fick VMhockey.se en intervju med den unga talangen född 2006. Hemming var mycket besviken efter skrällförlusten.

Det har inte blivit någon drömstart för Finland i junior-VM 2024. Premiärförlusten mot Kanada följdes upp av en ny förlust, denna gång mot Tyskland. Den svensktalande Emil Hemming, född och uppväxt i Vasa (delvis också Esbo), mötte upp VMhockey.se i mixade zonen i Göteborg och var besviken med de finska juniorlejonens insats.

– Vi kan inte vara nöjda med vår prestation. Det är svårt att veta vad man ska säga efter det här, säger Hemming till VMhockey.se.

Prestationen mot Kanada under premiärdagen var undermålig och i två perioder mot Tyskland var det inte mycket som stämde för Finland heller, även om Tyskland presterade bra.

– Jag vet inte alls vad det är som inte stämmer. Nog får vi chansen att vinna den här matchen men vi gör bara inte mål just nu, jag vet inte vad det är men vi måste titta på det, säger Emil Hemming.

Är det framåt eller bakåt som bekymret ligger?

– Det är ganska mixat. Vi måste försöka se vad som är problemet och ganska snabbt förstå vad det är som inte fungerar. Det kan inte fortsätta så här.

För Finland väntar vila imorgon (torsdag) efter två dagars matchande. Sedan väntar en nyckelmatch mot Lettland på fredagen den 29 december innan man avslutar gruppen mot Sverige. En besviken Emil Hemming kan bara konstatera att Finland får glömma den svaga starten och gå vidare för att kunna nå sitt mål inför turneringen: att ta medalj.

– Jag tror att vi får ta det lite lugnt och se vad problemet är som sagt. Sen får vi lyfta upp huvudet och gå framåt, vi kan inte göra något annat, säger Hemming och fortsätter:

– Jag tror att alla i laget kan gå in i sig själva och visa vad vi vill. Det gäller att vi stänger det här helt. Vi kan inte bara vänta på något mer utan nu måste vi bara göra.

Emil Hemming spås, av exempelvis TSN-experten Craig Button, kunna gå som topp 10-20 i NHL-draften till sommaren 2024. Han och hans kedjekamrater Tommi Männistö och Samu Bau var inblandade i två av Finlands tre mål och skapade mest av de finska toppkedjorna, men något som var förgäves.

– Vi har ganska många chanser som vi skapar men vi måste göra det bättre för att göra fler mål och hjälpa laget till vinsten, avslutar Emil Hemming till VMhockey.se i Göteborg.

Uppdaterad 27 december, 2023