Våra två hockeyexperter Alexander Carlsson och Erik Eidissen kommer att duellera under JVM genom att tippa matcher. Detta är en duell mellan vänner och forna lagkamrater i Las Vegas för att svart på vitt avgöra vem som har det skarpaste hockeyögat. Då Juniorkronorna lämnat turneringen så får nu tipparna välja själva vilken match de skriva sitt tips om. Det är fortsatt jämnt mellan duellanterna, 1-1.

Om du vill läsa mer kring vad duellen handlar om får du all information HÄR!

Alexander Carlssons speltips

Alexander Carlsson

Kvartsfinalen blev från svensk synvinkel en riktig plattmatch och förutom Söderbloms två drömkassar kommer det nog främst vara intervjutårarna efteråt vi tar med oss från Juniorkronorna den här turneringen. Sverige var helt enkelt för tunna när det stod kvalificerat motstånd på andra sidan rödlinjen. Men, men. I semifinalerna får vi istället sätta hoppet till våra nordiska grannar, som stärkta av segern mot Sverige har en mycket bra skrällchans mot USA till 4.30 gånger pengarna. 

Visst är det ett våghalsigt spel att våga sig på så här långt in i turneringen, då USA såklart är jättefavoriter och de flesta lagen känner till varandra rätt så bra. Men efter att ha sneglat på raka ettan till 1,55 kunde jag inte låta bli att känna att “näe, jag ger mig fan på att finnarna tar detta också”.

Jag skulle såklart kunnat motivera USA till 1,55 gånger pengarna genom att nämna att de bara förlorat en match och har bäst power play-statistik av alla lag. Främst hade jag kunnat nämna matchvinnaren Trevor Zegras toppform och Spencer Knights spel i kassen.

Faktum är dock att när pucken släpps på tisdag är allt det där bara siffror. Vi såg det redan i kvartsfinalen när ett nederlagstippat Finland malde ner Sverige minut för minut. Och är det något vi lärt oss från tidigare turneringar är det att ett finskt vinnartåg är svårt att stoppa.

Först och främst: Inför kvartsfinalerna beskrev Erik Finland som ett “bedrövligt lag”. Baserat på det vi såg från finnarna under gruppspelet och under Sverigematchen är dock verkligheten en helt annan. Samtidigt förstår jag såklart om Eriks dåliga koll inte räcker som argument för att övertyga er om att Finland faktiskt är ett bra spel.

Så, låt mig påminna alla som någon gång spelat idrott på en någorlunda nivå om hur det känns att slå värsta rivalen. Vi ska därför inte underskatta effekten av Finlands avgörande mål med 23 sekunder kvar av kvartsfinalen. Finnarna kommer garanterat bära med sig samma känsla in i matchen mot USA, vilket definitivt kan bli en avgörande faktor. Lägg där till att Finland även de är effektiva i power play (näst bäst i turneringen) och täta i box play (tredje bäst i turneringen). Dessutom har man turneringens hittills fjärde bästa målvakt i Kari Piiroinen längst bak.

Med det sagt. Visst är det sett till siffrorna fördel USA. Men är USA, baserat på det vi såg i kvartsfinalerna, så mycket bättre att Finland bör stå i 3,40 gånger pengarna?

Inte en chans.

Jag spelar Finland till oddset 4,30 hos William Hill

  • Finland rider på vågen från det sena avgörandet från segertippade Sverige

  • Finland har precis som USA ett starkt power play och ett svårgenomträngligt box play

  • Finland har fortfarande allt att vinna och hyser ingen respekt för bättre lag

RYGGA MITT TIPS HOS WILLIAM HILL

Erik Eidissen 

Erik Eidissen

Internt går det att snacka hur mycket som helst om den “fantastiska sammanhållningen” och “starka karaktären”, men faktum kvarstår: Årets Juniorkronor var ett fuskbygge bestående av innekatter som inte vann en enda match mot kvalificerat motstånd. Turneringen är slut för svensk del, men Duellen lever i allra högsta grad, och den här omgången lutar jag mig mot Kanada.

Jag fick en dålig känsla i magen redan efter första intervjun med Sveriges tränare inför turneringen. Det kan aldrig vara ett bra tecken när huvudtränaren för ett juniorlandslag ser yngre ut än spelarna. Mina farhågor besannades när han rattar fram den sämsta insatsen från ett svenskt juniorlandslag i modern tid, och sedan gråter i intervjun efteråt.

Visst, det är fint när spelarna “visar känslor” och är “passionerade” i intervjuzonen efter ett uttåg, men när de inte ens kan jobba hårt under matcherna är det svårt att sympatisera med tårarna. När man klappar ihop så överjävligt förtjänar man inte att gå till semifinal. Ja, jag är lite bitter över att mitt spel inte satt efter den matchinledningen, men herregud.

Om svenska spelarna betedde sig som innekatter är kanadensarna den raka motsatsen. Varenda lagdel ser jävligt bra ut, och när det slarvades i defensiven i kvartsfinalen fick Levi visa varför han är Kanadas förstekeeper. Det känns som att resan till semifinalen har varit en lång uppvärmning, och jag tror att alla inser att det är allvar när Ryssland står för motståndet.

Ryssarna kom undan med andan i halsgropen när mäktiga Tyskland lades på rygg med 2-1 i kvartsfinalen. Såklart måste det berott på en hel del underskattning, men trots det så är en uddamålsvinst mot Tyskland oroväckande ur rysk synvinkel. Laget är stabilt, men har uppenbarligen en lång bit kvar till toppformen, vilket är synd med tanke på att turneringen är slut om en vecka.

Tror faktiskt Kanada tar en komfortabel seger även i semifinalen, och väljer därför att spela Kanadensisk seger till 1.94 och avgör den här duellen en gång för alla.

Jag spelar Kanada att vinna  till oddset 1.94 hosWilliam Hill.

  • Kanada är bättre i varje lagdel.

  • Defensiven lär tightas till då Kanada inte kommer ta lätt på Ryssland.

  • Ryssland är långt ifrån formtoppat.

RYGGA MITT TIPS HOS WILLIAM HILL

Regler & Villkor gäller!

Alla speltips på vmhockey.se är avsedda för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.

Om artikelförfattaren:

Anders Granström – Ansvarig utgivare & Sportjournalist
[email protected]
079-3395109

>> Läs mer om mig här