Våra två hockeyexperter Alexander Carlsson och Erik Eidissen kommer att duellera under JVM genom att tippa Sveriges matcher. Detta är en duell mellan vänner och forna lagkamrater i Las Vegas för att svart på vitt avgöra vem som har det skarpaste hockeyögat. Det står fortsatt 1-1 duellanterna emellan, nu ska vi se vem som sätter matchen Sverige-USA.

Om du vill läsa mer kring vad duellen handlar om får du all information HÄR!

Alexander Carlssons speltips

Alexander Carlsson

När jag skriver detta står det 2-2 mellan Ryssland och Sverige efter två perioder. Ryssarna gör så här långt sin bästa match under turneringen, och det kan vara så att både jag och Erik underskattade den extra växeln som fanns att lägga in från de ryska spelarna. I första perioden hade Juniorkronorna svårt att ens ta sig ur egen zon. I andra perioden blev det dock en total scenförändring, där det var Sverige som kontrollerade matchen. Oavsett hur denna match slutar är det dock snart dags igen, då USA står för motståndet under nyårsdagen. En amerikansk trupp som i år bjuder på extra imponerande spets och bredd. Vi kan vänta oss ännu en jämn match när allt nu ska avgöras i Grupp B. Men visst nyper Sverige det till slut?

USA har hittills under turneringen visat att man är precis så bra som experterna sagt. Visst blev det visserligen förlust mot Ryssland i första matchen men efter det har man radat upp två riktiga målkalas. 11-0 mot Österrike och 7-0 mot Tjeckien. Vid rodret hittar vi hela JVMs hetaste spelare, Trevor Zegras som nosar på vinsten i poängligan med sina fem mål och fem assist. Honom får Sverige se upp med.

Sverige har, precis som jag nämnt flera gånger, även de gjort vad som väntats av dem under turneringen. Men nog om statistik.

Medan Erik tog nyårsledigt i förtid sitter jag i skrivande stund vid mitt köksbord omringad av totalt mörker. Klockan står på 5:13. Så här har det sett ut under hela turneringen. Medan Erik, trots tidskillnaden till sin fördel, valt att ligga ute vid poolen i varma Las Vegas har varken de svenska eller amerikanska spelarna inte fått ta ett enda skär utan att jag suttit klistrad framför datorn. Därför kan jag med säkerhet säga att matchen mot USA kommer avgöras på dagsform.

Tungan på vågen för Sveriges del blir det stabila målvaktsspelet, men också momentumet man tar med sig från den pågående matchen mot Ryssland. Oavsett vem Sverige väljer att ställa i kassen kan vi lita på att vi har en säker utpost där bak. Jag skulle gissa på att det blir Alsenfelt – som vi av erfarenhet vet har förmågan att plocka fram matchavgörande räddningar när de behövs. Tack vare sättet som Sverige jobbat sig in i matchen mot Ryssland och faktiskt tagit över händelserna skulle jag säga att formen är sånär optimal, oavsett vad resultatet blir. Den korta återhämtningstiden till trots kommer man till matchen mot USA med “högt tempo i kroppen” (som hockeyfolk så fint kallar det), skönt flow och positiv energi att starta matchen med. Faktorer som inte är att förringa nu när de jämna matcherna duggar tätt.

Ja, och för oss som tänkt kolla matchen (nej, Erik, jag vet. Du har säkert annat viktigare för dig) är det såklart mycket intressantare att ha pengar på laget som även hjärtat slår för.

Jag spelar Sverige till oddset 2,80 hos William Hill

  • Jämn match väntar ett Sverige som gått från klarhet till klarhet

  • Oavsett vem som vaktar målet för Sverige får vi en målvakt med förmåga att göra de där matchavgörande räddningarna

  • Sverige kan bygga vidare på sitt momentum från Rysslands-matchen och förhoppningsvis chocka USA inledningsvis

RYGGA MITT TIPS HOS WILLIAM HILL
William Hill banner

Erik Eidissen 

Erik Eidissen

På grund av diverse nyårsfiranden måste jag skriva den här reken redan innan jag räknat hem Sverige mot Ryssland till 3 gånger pengarna. Inte optimalt, men det visar också hur mycket jag tror på årets Juniorkronor. Räknar därför hem vinsten mot Ryssland och blickar framåt mot en underhållande match mellan Sverige-USA där jag spelar över 5.5 mål.

Det finns alldeles för många betting-”experter” på Twitter, och många är så dåliga att Alex framstår som en spelguru i jämförelse. För att låta smarta slänger sig “experterna” med diverse engelska uttryck som “edge”, “market beat” och “closing line” etc. Riktigt provocerande, framförallt när de bara sätter var sjunde spel de hetsar om. MEN, att slå “closing line”, dvs att lägga ett spel till 3.00 som sen är nere på 2.80 när matchen startar, brukar faktiskt vara en indikation på att man är rätt ute. Eftersom Sverige-Ryssland inte spelats när jag skriver den här reken så hänvisar jag istället till att Sverige redan är nedtryckta i 2.80, så ni som ryggade mig för ett par dagar sedan kan tacka och ta emot!

Näst på tur står USA, som faktiskt sett riktigt bra ut hittills i turneringen. Efter en hedersam förlust i premiären mot Ryssland körde jänkarna över stackars Tjeckien och Österrike, och jag börjar undra om ledarstaben har samma filosofi som min gamla juniortränare: “Det viktigaste är inte att vinna, det viktigaste är att förnedra”. Målskyttet är det inget fel på, då USA smällt dit hela 18 mål på de två senaste matcherna.

Sverige har inte varit lika heta i de två inledande matcherna, men det är svårt att klaga på målskyttet när de gjort 11 mål, med bud på (typ) 14 till mot Österrike. Spetskvalité finns, och jag tror att det kommer att visa sig mot ett amerikanskt lag som kommer komma ut med alldeles för höga hattar efter sin starka inledning.

Dessutom, kan det vara dags för kungen Alnefelt att få en dag ledigt inför det stundande slutspelet? Det hade inte varit helt orimligt att låta honom vila efter att han (förmodligen) storspelat mot Ryssland, för att komma 100% återställd till den första slutspelsrundan. Jesper Wallstedt är ingen dålig målvakt, men det är alltid tufft att komma in efter att ha suttit på bänken i flera veckor och inte spelat match på ett tag. Och det räcker med att han släpper tre mål för att vi ska vara hemma, för Raymond, Holtz och en stekhet Gunler gör minst tre mål i den här matchen – det är jag säker på.

Jag spelar över 5.5 mål till oddset 1,57 hos William Hill

  • USA smällt dit hela 18 mål på de två senaste matcherna

  • Sverige har satt 11 mål på de två första matcherna

  • en stekhet Gunler gör minst tre mål i den här matchen

RYGGA MITT TIPS HOS WILLIAM HILL

Regler & Villkor gäller!

Alla speltips på vmhockey.se är avsedda för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.

Om artikelförfattaren:

Anders Granström – Ansvarig utgivare & Sportjournalist
[email protected]
079-3395109

>> Läs mer om mig här