Våra två hockeyexperter Alexander Carlsson och Erik Eidissen kommer att duellera under JVM genom att tippa Sveriges matcher. Detta är en duell mellan vänner och forna lagkamrater för att svart på vitt avgöra vem som har det skarpaste hockeyögat. Sverige-Tjeckien är startskotten för denna duell.

Om du vill läsa mer kring vad duellen handlar om får du all information HÄR!

Alexander Carlssons tips

Alexander Carlsson

Äntligen dags för Juniorkronorna att kliva in i turneringen! I första omgången ställs man mot ett som vanligt tunt Tjeckien. Vi kan se fram emot en match där varken premiärnerver eller karantänben ska kunna sätta stopp för Juniorkronorna. 

Det är med en klump i magen som jag ögnar igenom Eriks rek. Visst skyller han på att han i år gör allt för att vinna. Men att starta världens mest sevärda turnering med ett underspel – efter ett år som det vi haft – borde vara straffbart. Låg det inga klappar under granen hemma hos Eidissen? Junior-VM ska vara fest! Och tack vare att jag som regerande bettingmästare förstår vikten av underhållsvärdet i betting kommer det så också bli. Till första omgången har jag rotat fram ett spel som kommer göra både matchupplevelsen och plånboken gott för oss svenska fans.

Sverige -2,5 till 2,23 hos Betsson.

Trots premiärnerver – Sverige klart bättre
Visst kommer det vara premiärnerver och visst kommer benen gå fortare än huvudet på de svenska spelarna efter en lång karantän. Jämför vi de två trupperna ser vi dock ganska snart att Juniorkronorna, med två stabila keeprar och etablerade SHL-vapen i täten, trots det inte ska ha några problem att göra munsbit av Tjeckien.

Förmodligen blir det, som även Erik konstaterade, Jan Bednar som får starta i kassen för Tjeckien. Medan Erik försökte få det till något positivt har jag grävt djupare. En snabb sökning på Eliteprospects visar att vår gode Bednar i år spelat fem matcher för sitt HC Energie Karlovy Vary, med ett genomsnitt på 4.16 insläppta mål per match och blyga 87% i räddningsprocent. Jag tror aldrig ens Erik haft så låg räddningsprocent och jag börjar tro att till och med jag, som inte är känd för att vara någon notorisk målskytt, hade petat in en och annan puck på Bednar om jag fick chansen.

För att göra mitt argument kort: Idag laddar två av hela SHLs – som är en betydligt bättre liga än Tipsport Extraliga – bästa målskyttar i Alexander Holtz och Lucas Raymond bössan. Sverige kommer vara spelförande och vi kan nog räkna med en hel del power plays. Två kassar i power play och ett i fem-mot-fem så är spelet löst.

Därför säger jag 4-0 Sverige och spelar -2,5 till 2.23 hos Betsson.

  • Tjeckien gör inte mål på varken Wallstedt eller Alnefelt

  • Raymond och Holtz, behöver jag säga mer?

  • Spelsugna svenskar efter lång karantän

RYGGA MITT TIPS HOS BETSSON
Betsson banner

Erik Eidissens tips 

Erik Eidissen

En av de mest slitna mästerskaps-klyschorna är vikten av att starta turneringen på ett bra sätt. “Det går inte bara att slå på på-knappen när det börjar dra ihop sig” och allt det där. Det ligger dock något i den slitna klyschan, och efter att ha förlorat förra årets duell lämnar jag ingenting åt slumpen. I vanliga fall väljer jag bort under-spel, men i år skiter jag faktiskt i om det är det tråkigaste som finns – bara jag vinner.

Monténs mannar ställs mot Tjeckien i öppningsmatchen och visst måste det bli trögstartat? Därför blir mitt inledande spel under 5.5 mål i matchen.

Inte nog med att det är första matchen i turneringen (i regel tillknäppt), Sverige har också tvingats sitta i karantän i över två veckor. Det brukar ta Alex till mitten av Mars att komma igång efter juluppehållet varje år och jag tror att det kommer vara samma jul-ben på Juniorkronorna efter två veckor karantän och mindre än en vecka att förbereda sig.

Tjeckien då?
Ofta brukar tjeckerna inte räcka till på juniornivå och har faktiskt inte tagit en medalj sedan 2005. Om traditioner har någon som helst betydelse så bådar det inte gott för tjeckerna, där majoriteten av spelarna fortfarande försökte lära sig att gå senast det blev medalj för moderlandet. Med det sagt är det inget blåbärsgäng som Tjeckien ställer på benen och defensiven ser faktiskt helt okej ut. Kassen lär vaktas av Detroit Red Wings draftval, Jan Bednar, och på backsidan hittar vi Stanislav Svozil, som blev utsedd till årets back i den Tjeckiska ligan.

Sen ska vi väl också ta upp elefanten i rummet…Precis som årets NHL-slutspel spelas JVM i en bubbla i Edmonton utan publik på läktaren. Den vanliga folkfesten kommer utebli och visst känns det rätt avslaget? De svenska juniorligorna drar oftast ingen storpublik, så de svenska spelarna är garanterat vana med att spela inför 20 familjemedlemmar och en hund. Men jag tror dock att den tomma arenan kommer ha en viss påverkan på spelet, och risken finns att skärpan i avsluten blir påverkade av att inramningen liknar en julmatch i Mälarhöjden.

Nej, målsnålt blir det. Ska vi säga 3-1 Sverige?

Därför spelar jag Under 5.5 mål i matchen  till 2.13 hos Betsson.

  • Ett trögstartat Sverige lär inte spruta in mål.

  • Tjeckiens defensiv är underskattad.

  • Den tomma arenan lär bidra till ett lägre tempo.

RYGGA MITT TIPS HOS BETSSON

Regler & Villkor gäller!

Alla speltips på vmhockey.se är avsedda för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.

Om artikelförfattaren:

Anders Granström – Ansvarig utgivare & Sportjournalist
[email protected]
079-3395109

>> Läs mer om mig här