Expekt

Juniorkronorna har under den gångna veckan samlats i Nyköping där de bjudit in fyra motståndare för en 5-nationsturnering. Det hela inleddes med en seger mot Slovakien, följt av en sen övertidsförlust mot Schweiz. I helgen knöts säcken för samlingen ihop, där laget slutligen placerade sig i mitten av tabellen.

Lördagens möte med Finland lockade dryga 700 åskådare till Stora Hallen på Rosvalla, där publiken verkligen bjöd på hockey på hög nivå. De båda lagen levererade tillsammans 91 skott på mål, där Sverige stod för 51 av dessa. Trots att laget drog på sig en onödig utvisning efter att ha varit för många spelare på isen så var det Sverige som satte det första målet tolv minuter in. Detta stod Joel Nordhs för, som i och med detta gjorde sitt första mål för turneringen. Liam Engström kunde sedan utöka denna siffra i andra halvlek.

Men i samband med att Sverige fick spela i boxplay tog Finland chansen och reducerade. Därefter följde även en kvittering och ett ledningsmål innan andra period var över. Finlands hårda framfart fortsatte in i den sista perioden där deras ledning skulle utökas ytterligare innan Erik Påhlsson samme 3-4 till Sverige. Två ytterligare finska mål följde, det sista i numerärt underläge. Den sista fullträffen för matchen stod dock Skellefteås Frans Haara för, där slutresultatet spikades till 4-6. En fartfylld match som dessvärre slutade i förlust för Sverige.

Sverige och Tjeckien fick äran att stänga hela turneringen, detta med en match där Tjeckien tog sin tredje seger samtidigt som juniorkronorna föll tungt för tredje gången. Erik Påhlsson gjorde matchens första mål tre minuter in, men bara sekunder senare kunde motståndarna kvittera. På liknande sätt såg det nu när 2-1 och 2-2 kom i periodens slut, med det svenska målet gjort av Lucas Lagerberg.

Den andra perioden blev sedan en stökig tillställning när Tjeckiens Frantisek Formanek knäade en svensk spelare, vilket ledde till ett längre svenskt powerplay. Men det blev här ingen utdelning, kanske på grund avd et avbrott som skedde på grund av problem med isen. Istället blev det Tjeckien som skulle ta ledningen när de väl blev fulltaliga. De sista tjugo minuterna präglades av en hel del spel i såväl fem mot fyra som fyra mot fyra. Med tre minuter kvar klev svenske målvakten Noah Erlinder av isen i ett försök till kvittering, men istället blev det Eduard Sale som gjorde sitt andra mål för kvällen. Sverige avslutade perioden i sex mot fyra-spel, men här stor Michael Hrabal pall för de skott som levererades. Slutresultatet i mötet blev därmed 4-2 till Tjeckien.

En seger av fyra möjliga blev alltså slutresultatet i juniorkronornas augusti-samling. Det mest framgångsrika laget i turneringen blev Finland som gick vinnande ur alla sina möten. Nästa gång som laget strålar samman spelar man en liknande turnering på tjeckisk mark i november. Detta blir spelarnas sista chans att visa upp sig innan Magnus Hävelid ska ta ut sin JVM-trupp.

Sveriges matchresultat fem-nationsturneringen i Nyköping

Sverige-Slovakien 4-3 (mål av Liam Engström, Erik Påhlsson, Hugo Fransson och Hugo Pettersson)

Schweiz-Sverige 5-4 e.fl. (mål av Hugo Pettersson x 2, Erik Påhlsson och Hugo Fransson)

Sverige-Finland 4-6 (mål av Joel Nordh, Liam Engström, Erik Påhlsson och Frans Haara)

Sverige-Tjeckien 2-4 (mål av Erik Påhlsson och Lucas Lagerberg)

Slutställning

  1. Finland, 12 p
  2. Tjeckien, 9 p
  3. Sverige, 4 p
  4. Schweiz, 3 p
  5. Slovakien, 2 p

Uppdaterad 28 augusti, 2023