Foto: Henric Wauge

Åtta lag är vidare i turneringen och kommer under natten att spela sina avgörande kvartsfinaler. Samtidigt kommer de två kvarvarande lagen att kämpa om att få stanna kvar i den högsta JVM-divisionen. Det blev Kazakstan och Danmark som till slut placerade sig i tabellernas botten och kommer nu få göra upp med varandra i turneringens nedflyttningsmatcher.

Kazakstan var årets nykomling och hoppas nu hålla sig kvar ytterligare en säsong. Senast man var med och kvalade var 2009, då man fick se sig utslagna efter nedflyttnings-möten med Tyskland och Lettland.

För Danmarks del spelade man i dessa matcher så sent som förra året, så man kunde slå ut Vitryssland och hålla sig kvar. Sedan man kom upp i högstaligan 2015 har man visat blandade resultat, men i och med årets placering blir detta andra raka gången som man får kämpa om sin plats.

Såhär går play-offen till

Matcherna här spelas enligt ett bäst av tre-upplägg, där laget som vinner flest av de inplanerade mötena får stanna kvar minst ett år till i topp-divisionen. Förloraren får i sin tur flytta ned till division 1 och ersätts i sin tur av Tyskland, som vann årets upplaga av den turneringen.

Med nedsläpp klockan 20:00 svensk tid sker den första kampen mellan lagen, som i sin tur kan bli en otroligt viktig match. Laget som vinner här har ett stort övertag inför de kommande matcherna, då det är seger som gäller för motståndarna om man ska lyckas håla sig kvar. Den andra kvalmatchen spelas på fredag klockan 18:00 svensk tid. Behövs en tredje match för att avgöra det hela äger denna rum på lördag samma tid.

Sofie Hansson