Expekt

Kina och Danmark är klara för damernas toppdivision till nästa års VM. Detta efter att båda lagen knep topplatserna i B-VM som spelades i augusti.

Det har spelats topphockey i Kina när B-divisionen (Division 1A) avgjorts för sex damlandslag där Norge, Nederländerna, Slovakien, Österrike, Danmark och Kina deltagit. De två sistnämnda nationerna kommer nu att spela i A-divisionen till nästa års mästerskap, detta då man lyckades med uppflyttning efter fem tuffa matcher vardera i gruppspelet. Hemmanationen Kina imponerade allra mest och gick rent i tabellen med fem raka segrar och knep förstaplatsen. För Danmark väntade en tuffare väg till A-VM där man knep andraplatsen under sista dagen efter sin seger mot Norge med 4-1.

En norsk seger under veckan bäddade för att Norge är kvar i Division 1A till nästa säsong tillsammans med Nederländerna, Österrike samt Ungern och Frankrike som åkte ut toppdivisionen under året. Slovakien, som slutade sist i detta års B-VM med noll poäng, kommer att flyttas ned till tredjedivisionen i IIHF:s VM-system.

Sluttabell Division 1A 2023

Målskillnaden för Danmark avgjorde att man slutade före Österrike, trots att Österrike vann matchen länderna emellan. Man hamnade även före Nederländerna (+1). Den danska målskillnaden slutade på +6 jämfört med Österrikes +3.

  1. Kina, 15p (uppflyttade till A-VM)
  2. Danmark, 9p (uppflyttade till A-VM)
  3. Österrike, 9p
  4. Nederländerna, 9p
  5. Norge, 3p
  6. Slovakien, 0p (nedflyttade till Division 1B)

Lagen till damernas hockey-VM 2024 i USA

Grupp A

USA
Kanada
Finland
Tjeckien
Schweiz

Grupp B

Sverige
Japan
Tyskland
Kina
Danmark

Uppdaterad 27 augusti, 2023