Den 3-14 april spelas damernas ishockey-VM i USA och Utica (New Jersey). Nu har Damkronornas VM-trupp 2024 släppts av förbundskaptenen Ulf Lundberg.
– Om vi får träff så kan vi ta medalj, säger förbundskapten Ulf Lundberg.

Under tisdagen presenterade förbundskaptenen för Damkronorna, Ulf Lundberg, den svenska truppen till hockey-VM 2024 på damsidan. I april spelas världsmästerskapet i USA där Sverige tillhör Grupp B (den näst bäst seedade gruppen) tillsammans med Japan, Tyskland, Danmark och Kina där Sverige bör hamna bland toppkandidaterna sett till den fina utvecklingen under de senaste åren.

Ulf Lundberg har varit tre målvakter, sju backar och 13 forwards där det har varit en hård konkurrens om platserna. I truppen finns bland annat Frölunda-forwarden Hanna Olsson, som missat stora delar av SDHL-säsongen men nu är stjärnan tillbaka till VM och hoppas vara i bra form till mästerskapet i april. Bland tre målvakter får Thindra Holm, Ida Boman och Emma Söderberg plats. Bland de sju backarna är fem av sju backar högerfattade där endast Emma Forsgren och Paula Bergström är vänsterfattade.

– Istället för att säga det självklara om att det är en spännande trupp med alla ingredienser hockeymässigt, så vill jag framhålla vikten av gruppdynamiken. Jag tror den här gruppen med framåtlutade individer kan bli ruggigt starka tillsammans och hjälpa varandra till personbästa i USA, säger Ulf Lundberg, förbundskapten för Damkronorna till Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelande

– Jag tycker att det här är ett sammansvetsat gäng som kan göra varandra bättre och gruppdynamiken kan bli avgörande för vad vi vill. Vart vill vi någonstans då? Vi är rankade åtta i världen, egentligen sjua i och med att Ryssland inte är med. Och om vi får träff i prestationerna, då kan vi vara en medaljkandidat. Så är det. Det kommer kräva ett riktigt starkt gruppspel och topprestationer från det här gänget, säger Lundberg på pressträffen i anslutning till truppsläppet.

I Grupp A (den bäst seedade gruppen) spelar USA, Finland, Kanada, Schweiz och Tjeckien. Dessa fem lag är direktkvalificerade för kvartsfinal som vanligt. Från Sveriges grupp behöver man komma topp tre för att nå kvartsfinal. Allra helst bör man vinna gruppen för att förmodligen få slippa USA eller Kanada direkt i kvartsfinal.

Dam hockey VM 2024 sänds på Sveriges Television där alla Sveriges matcher sänds och man sänder dessutom slutspelsmatcherna.

Genrepet inför VM

30 mars:
Sverige – Schweiz
17:00

Sveriges spelschema i VM (Grupp B)

Matcherna är angivna i svensk tid. Matcherna spelas 11:00 lokal tid.

3 april:
Danmark – Sverige
17:00

5 april:
Sverige – Kina
17:00

7 april:
Sverige – Japan
17:00

8 april:
Sverige – Tyskland
17:00

Kvartsfinalerna spelas 11 april, semifinalerna den 13 april och finalen den 14 april.

Sveriges trupp till dam-VM 2024

Tre målvakter, sju backar och 13 forwards.

Målvakter

30. Emma Söderberg, Boston PWHL
31. Ida Boman, Djurgårdens IF
35. Tindra Holm, Long Island University

Backar

4. Linnéa Andersson, MoDo
7. Mira Jungåker, HV71
9. Emma Forsgren, Djurgårdens IF
12. Maja Nylén Persson, Brynäs IF
14. Ida Karlsson, Minnesota-Duluth
45. Paula Bergström, Minnesota-Duluth
71. Anna Kjellbin, Luleå HF

Forwards

8. Hilda Svensson, HV71
11. Josefine Bouveng, University of Minnesota
13. Wilma Sundin, MoDo
17. Sofie Lundin, Frölunda HC
19. Sara Hjalmarsson, Linköping HC
21. Lova Blom, Linköping HC
22. Hanna Thuvik, Brynäs IF
23. Thea Johansson, Mercyhurst
24. Ebba Hedqvist, MoDo
25. Lina Ljungblom, MoDo
26. Hanna Olsson, Frölunda HC
29. Felizia Wikner Zienkiewicz, Frölunda HC
34. Mira Hallin, MoDo Hockey

Uppdaterad 19 mars, 2024


St. Louis Blues - Carolina Hurricanes
Chicago Blackhawks - Nashville Predators