LeoVegas

Damkronorna kommer att spela OS 2022 i Peking. Detta efter att man besegrade Frankrike med 3-2 på hemmaplan i Coop Norrbotten Arena. 

Under söndagskvällen så spelade Damkronorna OS-kvalets sista match mot Frankrike. Båda lagen hade inför matchen full pott vilket innebar att vinnaren i matchen också skulle bli det land från gruppen i Luleå som fick bära fanan i Peking 2022.

De svenska Damkronorna fick en perfekt start på ödesmatchen när Michelle Löwenhielm satte dit 1-0 efter drygt 12 minuter i den första perioden. Målet blev det enda i den första perioden och Sverige kunde åtminstone gå in i periodpaus med en ledning, men trots utan något bländande spel.

I den andra perioden så fick Sverige en kanonstart när Sara Hjalmarsson satte dit 2-0 och gav Damkronorna lite andrum. Men Frankrike var långt ifrån ofarliga och skapade flera farligheter i den andra perioden, något som till slut bar frukt. Clara Rozier i det franska laget stod för en fin soloprestation innan hon satte pucken i nättaket bakom Sara Grahn i det svenska målet.

Inför den tredje perioden så stod det 2-1. Och även denna gång fick Damkronorna en fantastisk start på perioden. Efter en vunnen offensiv tekning så sköt Jessica Adolfsson pucken mot mål från blålinjen och pucken tog sig förbi flera spelare i skottlinjen, styrdes på Lina Ljungblom och in till till 3-1 för Sverige. Efter den utökande ledningen så åkte Lisa Johansson på en farlig tackling, vilket mynnade ut i en femminutersutvisning för Frankrike och ännu ett litet andrum för Sverige, där man kunde hitta ännu ett mål för att nästan avgöra matchen. Men Sverige gjorde inget mål under fem minuter i numerärt överläge, men man ”dödade” åtminstone en del tid.


Annons: ⇢ LeoVegas - Sätt in 100 kr eller mer och få ett gratisspel värt 100 kr

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Frankrike fick chansen i powerplay under slutminuterna, för att hitta en reducering, något man lyckades med direkt efter att Sverige blev fulltaliga. Sara Grahn, som gjorde en fin match i det svenska målet, fick släppa en puck förbi sig under armen och matchen blev till en rysare.

Men direkt efter reduceringen så drog Frankrike på sig en utvisning så att Damkronorna fick spela powerplay direkt efter målet till 3-2 men utan framgång. Frankrike tog ut målvakten  med 40 sekunder kvar men hittade inte någon kvittering. Istället kunde Sverige hålla ställningarna och behålla 3-2 och därmed knipa den åtråvärda OS-platsen till Peking 2022.

Damkronorna – Frankrike 3-2 (1-0, 1-1, 0-1)

12:30 1-0 Michelle Löwenhielm (Felizia Wikner Zienkiewicz, Maja Nylén-Persson)
23:28 2-0 Sara Hjalmarsson (Olivia Carlsson)
27:17 2-1 Clara Rozier (Lea Parment)
41:58 3-1 Lina Ljungblom (Jessica Adolfsson, Linnea Johansson)
55:43 3-2 Lea Villiot (Lara Escudero, Clara Rozier)


Frölunda - Linköping
Oskarshamn - Färjestad