Foto: Bildbyrån

Måstematchen mot Japan slutade i en 2-3 förlust, som därmed innebär att det svenska laget nu är ute ur den pågående turneringen. Matchens första mål kom i öppningsminuterna, där Erika Grahm kunde sätta en passning ifrån Pernilla Winberg. Kort därpå tilldelades Japan matchens första utvisning som däremot inte resulterade i några nya mål. Även resterande del av perioden, samt större del av den andra bestod av fem-mot fyra spel åt bägge håll. Men trots detta lyckades inget av lagen få in en puck i mål. I slutet av den andra perioden kunde dock Haruna Yoneyama kvittera till 1-1.

Sofia Engström kunde med 13 minuter kvar av matchen ta ledningen på nytt, men det dröjde inte länge innan Fanny Rask åkte på en utvisning, där Japan på nytt lyckades kvittera i powerplay. Kort därpå blev även Erika Grahm utvisad och ännu en gång lyckades det japanska laget utnyttja det numerära överläget till fullo.Med 1 minut och 15 sekunder kvar kom 2-3, en ledning som Sverige inte lyckas ta igen.

– Vi har spelare för att kunna spela ett bra powerplay, men det har inte riktigt fallit på plats. Vi har haft mycket i våra egna händer, mycket lägen, men den sista biten har inte funnits där. Det är en stor besvikelse bara, säger kaptenen Emma Nordin till SVT Sport efter matchen.

Historisk degradering för Sverige

I och med förlusten placerar sig Sverige som fyra i gruppen och missar därmed slutspelet och får även för första gången flytta ner till den lägre divisionen av mästerskapet. Dock har man en placeringsmatch kvar att spela mot Frankrike, som äger rum på torsdag klockan 13:00 svensk tid.

Om artikelförfattaren:

Sofie Hansson – Sportskribent
sofie@vmhockey.se

>> Läs mer om mig här