Kanada är världsmästare i ishockey på damsidan år 2022. Detta efter seger mot USA i VM-finalen med 2-1 efter en händelserik andraperiod. Brianne Jenner blev tvåmålsskytt i finalsegern.

Under söndagskvällen spelades VM-final i Danmark när giganterna Kanada och USA drabbades samman i damernas VM. Den första perioden var mållös men händelserik mellan damhockeyns bästa landslag. I den andra perioden började det dock hända grejer.

Brianne Jenner gav Kanada ledningen i mitten av den andra perioden till 1-0 och utökade densamma till 2-0 bara dryga minuten senare. Efter Jenners ketchupeffekt jagade USA en reducering. När det länge såg ut att gå till pausvila kom till slut densamma. I powerplay kunde Abby Roque sätta dit 2-1 för USA och tog sitt lag tillbaka in i matchen.

I den tredje perioden försökte naturligtvis USA jaga en kvittering, men utan framgång. Trots att USA radade upp målchanser på slutet så blev det inga mål. Kanadas målvakt Ann-Renee Desbiens stod på huvudet vid vissa tillfällen och räddade Kanada.

Efter 60 spelade minuter i VM-finalen fick därmed Kanada fira mest då man vann VM-guldet efter seger med 2-1. Guldmedaljen är Kanadas 12:e genom tiderna, och man rycker nu ifrån USA i medaljtabellen, där amerikanskorna har nio guldmedaljer i historien.

Kanada är dessutom historiska på så sätt att man är första land på damsidan att vinna OS och VM samma år, då det annars inte brukar spelas VM-slutspel på samma år som olympiska spel för damer.

Kanada-USA, 2-1 (0-0, 2-1, 0-0)

1-0 Brianne Jenner (Ella Shelton, Marie-Philip Poulin)
2-0 Brianne Jenner (Sarah Fillier, Sarah Nurse)
2-1 Abby Roque (Amanda Kessel, Kendall Coyne Schofield)