Sverige är klara som trea i JVM 2022. Detta efter seger mot Tjeckien i matchen om tredjepris. Fabian Lysell, Isak Rosén och Linus Sjödin blev svenska målskyttar i segern till 3-1.

Under lördagskvällen spelade Sverige bronsmatch mot Tjeckien i JVM. En viktig match naturligtvis men också för förbundskapten Tomas Montén med sin sista landskamp på posten samt för de spelare födda 2002 som gör sitt sista mästerskap med Juniorkronorna.

Sverige fick den första farligheten i matchen via Fabian Lysell, som träffade ribban bara minuten in i matchen. Även Emil Andrae hade en ramträff tidigt då Sverige fick ett powerplay relativt tidigt i matchen, men utan resultat. Men Sverige skulle ta ledningen till slut. En av Sveriges bästa forwards i turneringen, Fabian Lysell, kom in med hög fart i anfallszon och gick genom ”köksvägen” in till 1-0 för Sverige. Ett förlösande ledningsmål.

Annons: ⇢ Unibet - 100 kr bonus på JVM

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Lysells mål blev den första periodens enda och Sverige gick in till första periodpaus med en ledning till 1-0.

Andra perioden

Sverige hade inte bara ledningen efter den första perioden, man var också bäst spelmässigt. Men i den andra perioden steppade Tjeckien upp en aning och skapade lite farligheter mot Jesper Wallstedt i det svenska målet.

Tjeckien fick också in en kvitteringspuck, detta efter att Sverige drog på sig sin första utvisning i matchen via Simon Edvinsson. Det dröjde bara några sekunder i powerplay när Michal Gut fick en retur på benet och in till 1-1. Men Tjeckiens kvitteringsmål följdes upp av ett nytt svenskt ledningsmål. Direkt efter vunnen tekning av Theodor Niederbach tog Isak Rosén pucken och sköt dit 2-1 till Juniorkronorna, hans fjärde mål för turneringen. Efter målet hände det grejer med en tjeckisk ramträff samt nära till att Sverige utökade sin ledning.

Men det blev inga fler mål. Isak Roséns ledningsmål till 2-1 med fem minuter kvar av perioden blev det sista i period två. Tjeckien var i mångt och mycket bättre i den andra perioden men fortsatt ledning för Juniorkronorna.

Tredje perioden

Efter fem minuter i den tredje perioden tog Sverige sin andra utvisning i matchen genom Emil Andrae vilket gav Tjeckien chansen i numerärt överläge, men Sverige klarade två minuters boxplay exemplariskt den gången. Bara minuterna senare drog lagkapten Andrae på sig ännu en utvisning, men även den gången klarade Sverige att stå emot en kvittering.

Tjeckien pressade på för att hitta sin kvittering i fem mot fem också men ett uppoffrande svenskt spel samt en storspelande Jesper Wallstedt höll hårt i ledningen in till de sista fem minuterna. Och under Tjeckiens kvitteringsjakt fick Sverige en perfekt kontring där Linus Sjödin kunde göra sitt första mål för turneringen till 3-1 för Juniorkronorna. Ett skönt mål för Sverige som dessförinnan som sagt fick spela uppoffrande för att förhindra ett tjeckiskt mål. Tjeckien hittade inte heller någon kvittering.

Sverige kniper bronspengen i JVM 2022 och får avsluta turneringen på bästa sätt. Seger med 3-1 mot Tjeckien efter att Jesper Wallstedt spelat bra i det svenska målet samtidigt som utespelarna offrade allt för att ta hem medaljen. I natt väntar final emellan Kanada och Finland 02:00 på TV6 och Viaplay.

Sverige-Tjeckien 3-1 (1-0, 1-1, 1-0)

1-0 Fabian Lysell (Helge Grans, Åke Stakkestad)
1-1 Michal Gut (David Jiricek)
2-1 Isak Rosén (Theodor Niederbach)
3-1 Linus Sjödin (William Wallinder)

Sveriges femmor

Målvakter

Jesper Wallstedt
(Calle Clang)

Förstafemman

Helge Grans, Simon Edvinsson
Isak Rosén, Theodor Niederbach, Daniel Torgersson

Andrafemman

Leo Lööf, Måns Forsfjäll
Oskar Olausson, Åke Stakkestad, Fabian Lysell

Tredjefemman

Emil Andrae, William Wallinder
Liam Öhgren, Daniel Ljungman, Jonathan Lekkerimäki

Fjärdekedjan

Anton Olsson

Oskar Magnusson, Victor Stjernborg, Linus Sjödin

Extraforward:
Albert Sjöberg