Video: Youtube

Från år till år byts två av lagen i hockey VM ut i och med att det bästa laget ifrån division I klättrar upp en nivå. Oftast brukar det handla om samma nationer som åker jojo mellan de övre divisionerna. Men i år är det ett lag som gör återkomst efter en lång tids frånvaro.

1994 var året då Storbritannien senast stod på isen i ett toppdivisions-VM. Då blev man besegrade i samtliga gruppspelsmatcher och fick därmed lämna ligan. Sedan dess har laget fått delta i mästerskapen med de lägre rankade nationerna, där framgångarna varierat från år till år. Man får dock inte förglömma att nationer har med sig hela 3 VM-medaljer ifrån glansdagarna på 30-talet.

Resan till en plats i VM

Sedan turneringen fick det divisions-upplägg som man har idag har laget pendlat mellan att spela i division I grupp A och B. 2013 blev man efter två säsonger i A-ligan nedflyttade till B-ligan, där man flera år på rak nådde nästan hela vägen fram till ett nytt avancemang. Både 2015 och 2016 komma man tvåa i ligan med endast en poäng mindre än laget som avancerade. Men när turneringen spelade på hemmaplan 2017 lyckades man vinna samtliga av sina matcher och med målskillnaden 32-5 segla upp i A-ligan.

Vid A-VM 2018 presterade man otroligt bra, men frågan om ett nytt avancemang höll sig kvar ända in i det sista. När laget klev in i sin sista match mot Ungern låg man på lika poäng med såväl Italien som Kazakstan i toppen. Ungern tog ledningen i matchens första period, men i den sista lyckades britterna ta mötet till såväl förlängning som straffar, där man slutligen kunde segra. Med 11 poäng kunde man därmed kliva upp på turneringens förstaplats och en plats i VM högstaliga var säkrad.

I spelaren ovan kan du se höjdpunkterna från den avgörande matchen mot Ungern.

Lagets förberedelser inför VM 2019

Britterna har som många andra en mängd träningslandskamper inplanerade inför sin avresa till Slovakien.I början av februari spelade man en match mot KHL-klubben Dinamo Riga på hemmais. Mötet blev en stor succé och inför en fullsatt arena kunde laget vinna mötet med 3-1.

I mitten av april bjuder man in det italienska och ungerska landslaget för två landskamper. I slutet av månaden tar man sig sedan an KHL-laget Torpedo Nizhny Novgorod, som nyligen blev utslagna ur ligans slutspel. Dessa möter man i två landskamper på hemmaplan. Väl på plats i Slovakien spelar man sedan en sista match mot hemmanationen exakt en vecka innan man inleder VM mot Tyskland.

Kan det bli ett VM-möte med Sverige?

Storbritannien kommer att spela i grupp A under VM, samtidigt som Sverige spelar i grupp B. Den enda chansen för lagen att möta varandra under turneringen är om de båda tar sig vidare till slutspelet, vilket kan bli en tuff resa för britterna. Framför sig har de matcher mot såväl USA, Kanada och Finland som väntar, där det krävs att man intar minst en fjärdeplats i tabellen för att avancera.

Om artikelförfattaren:

Sofie Hansson – Sportskribent
sofie@vmhockey.se

>> Läs mer om mig här