Foto: Henric Wauge

När stora mästerskap som hockey VM arrangeras behövs det hjälp av en stor skara människor som kan se till att såväl atleter, fans och andra personer på plats får en så bra upplevelse som möjligt. Förutom IIHF:s egen personal tar man vid stora arrangemang hjälp av frivilliga människor som vill ställa upp och hjälpa till. Nu finns chansen för dig att göra just detta när VM i maj spelas i Slovakien.

Nyligen öppnade nämligen ansökningsportalen för volontärer upp, där man ända fram till och med årsskiftet kan anmäla sitt intresse för att hjälpa till. Arbetet man gör här är ideellt, men kommer garanterat att ge dig en upplevelse som du inte kommer att glömma och som även kan komma att platsa på ditt CV.

Krav för dig som vill söka

Man räknar med att drygt 700 volontärer kommer att plockas in bland de som skickar in sin ansökan. 400 av dessa kommer hålla till i Bratislava, samtidigt som resten får jobba i Košice fram tills att kvartsfinalerna är över.

De krav som finns på dig som ansöker är att du är 18 år, kan prata engelska samt är tillgänglig för att hjälpa till under minst tio dagar i sträck. Du får själv stå för boende under turneringen samt din resa till Slovakien, men IIHF kommer under perioden som du jobbar att stå för all mat samt att du får möjligheten till gratis lokaltrafik.

Volontärarbete inom en mängd olika områden

I samband med att ansökan görs kan man välja mellan en mängd olika typer av områden som man kan tänka sig att hjälpa till inom. Du kan till exempel hjälpa till med att ordna ID-brickor till alla spelare och reportrar som kommer finnas på plats, förbereda inför olika ceremonier som äger rum på isen innan eller efter matcher eller finnas på plats på de större hotellen för att svar på VM-relaterade frågor.

Har du en speciell utbildning kan man även ansöka om att hjälpa till vid dopningskontrollerna, bli en del av det medicinska teamet på plats vid matcherna eller organisera pressen vid presskonferenser och de mixade zonerna.

Sofie Hansson