LeoVegas

Det har varit på tapeten en längre tid. Nu står det äntligen klart att Världsmästerskapen för damer kommer att spelas under samma år som de Olympiska Spelen.

Under onsdagen så bekräftades det som vi egentligen har vetat en längre tid. På det Internationella Ishockeyförbundets kongress så klubbades beslutet igenom att ha VM för damer varje år.

Mästerskapen på damsidan startade 1990 och har spelats årligen sedan 1997 men då med undantaget för de åren som vinter-OS har hållits.

Sedan 2014 så har de lägre divisionerna inom damhockeyn fått spela VM men inte toppdivisionen, där de bästa länderna spelar. Anledningen till att man inte har kunnat spela OS och A-divisionen i VM tidigare är att i stort sett samma lag deltar. I och med att en väldigt stor majoritet inte är proffs, så skapar det en problematik med arbete och sådant på hemmaplan. Om OS och VM skulle spelas efter varandra, med bara någon månads uppehåll, så skulle det försvåra för spelarna- och ledarnas situationer på hemmaplan.

Men nu har det alltså kommit en lösning. IIHF meddelar att VM kommer att spelas varje år i mars och april som vanligt förutom under de år som OS spelas. När det är OS-år så kommer VM-turneringen att hållas på hösten, närmare bestämt augusti.

Detta gäller då för nästa års turnering. OS 2022 hålls i Peking i februari. I augusti samma år så kommer VM att hållas i Danmark, detta blir alltså första gången som lagen som tillhör toppdivisionen på damsidan kommer att få spela OS och VM under samma år.


Klagenfurt - Donbass