Expekt

Foto: Henric Vague

Att Sverige anmält sitt intresse för att arrangera ett nytt världsmästerskap i ishockey för herrar var någonting som vi rapporterade om redan under hösten. För drygt en månad sedan stängde IIHF möjligheten för nationer att anmäla sitt intresse och i dagsläget ser det mycket ljust ut för en turnering på hemmaplan. Det är nämligen bara Sverige som har anmält sig som värd för den 89:e upplagan.

Dock innebär inte detta att man redan nu kan räkna med att det blir just här sim turneringen faktiskt kommer att hållas. Det hela måste formellt beslutas av det internationella hockeyförbundet, vilket kommer att göras i samband med årets turnering. Samtidigt kan det då bli klart att VM 2023 håll i Ryssland, samtidigt som man 2024 spelar i Tjeckien.

Sedan tidigare är det klart att Schweiz, Lettland och Vitryssland samt Finland kommer att arrangera tävlingar under de kommande åren. Europeisk dominans rakt igenom, någonting som skiljer herrarnas turnering åt om man jämför dem till exempel juniorerna och damerna. Här är istället turneringar på amerikansk mark betydligt mer frekventa.

Vilken svensk stad som kan tänkas hålla i matcherna är däremot en större debatt, då många anser att ett mästerskap i Stockholm riskerar att bli en stor flopp. När turneringen spelades här senast (2013) sålde man dåligt med biljetter, samtidigt som den för många självklara arenan Globen skulle behöva rustas upp ordentligt.

Uppdaterad 2 februari, 2023