Foto: Bildbyrån

Inför ett nytt mästerskap i ishockey sätts grupperna samman utifrån lagens placeringar på världsrankingen när den gångna säsongen är över. Detta gör att alla lag får en variation i vilka lag som de ställs emot, både jämfört med de tidigare mästerskapen och också i hur starkt motståndet är. I år jämfört med förra årets turnering kommer det dock bli en hel del repriserande möten i världsmästerskapets gruppspel.

Mötena som många tycker är mest intressanta är de mellan de riktigt stora hockeynationerna. Här brukar Ryssland, Finland, USA, Kanada och Tjeckien räknas in tillsammans med det svenska landslaget. I fjol placerades Sverige ihop med Ryssland och Tjeckien, samtidigt som USA, Kanada och Finland fick mötas. Trots en del förändringar i rankingen ser uppdelningen ändå identisk ut för 2019.

Tidigare möten med lagen i VM-gruppen

Dock kan man se detta som någonting positivt. Laget har då en relativt färsk bild av vad motståndarna har att ge i mästerskapssammanhang, samt att Sverige senast fick med sig segrar mot båda lagen. Förutom Ryssland och Tjeckien kommer Sverige på nytt få ta sig an Schweiz och Österrike, som man också vann över i fjol.

Nytillskott i Sveriges grupp jämfört med 2018 är Norge, Lettland och Italien. Samtliga lag har man spelat mot i tidigare mästerskap och även mot dessa lag finns ett gott facit. Lettland slog man ut i kvartsfinalen förra året, Italien besegrade man med 8-1 vid VM 2017 och även norrmännen kunde man plocka poäng mot när man möttes i gruppspelet 2016.

Det bådar alltså gott inför VM i Slovakien

Sofie Hansson