Betsson

Foto: Wikimedia

I år är det 100 år sedan det första världsmästerskapet i ishockey spelades. I dessa tider när alla idrott är pausad och VM i ishockey i år har blivit inställt. Har vi istället valt att blicka tillbaka på tidigare mästerskap som har spelats och vad passar då bättre än att börja med det första världsmästerskapet som någonsin spelades. 

(Bilden är från arenan där ishockey OS och världsmästerskapet som på den här tiden var samma turnering spelades)

Det första världsmästerskapet i ishockey spelades 1920 i belgiska Antwerpen. Det första mästerskapet i ishockey var då en del av sommar-OS, så VM och OS var då samma grej. Från 1924 fram till 1968 var ishockey-VM en del av vinter-OS. Det var först efter 1968 som VM och OS blev två olika turneringar.

VM 1920

Värdland: Belgien
Vinnare: Kanada
Deltagande nationer: 7
Deltog Sverige: Ja

VM 1920 var en en del av sommar-OS, detta var första gången ishockey var med som en OS-gren. Turneringen har sedan i efterhand blivit erkänd som en officiell VM-turnering och är därmed det första världsmästerskapet som spelades i ishockey.

De länder som deltog i det allra första världsmästerskapet var Sverige, Belgien, Frankrike, Kanada, Tjeckoslovakien, Schweiz och USA. Kanadas landslag bestod dock endast av spelare från amatörlaget Winnipig Falcons som representerade Kanada i mästerskapet.

Upplägget för mästerskapet skiljer sig markant från hur ett mästerskap är uppbyggt nu för tiden. För att få fram de tre medaljörerna så spelades de först en guldmedaljomgång sedan en silvermedaljomgång och tillsist en bronsmedaljomgång.

Dessa var sedan individuellt uppbyggda i olika slutspelsträd.

Mästerskapet inleddes med guldmedaljomgången och kvartsfinaler var den första utslagsrundan i jakten på guldmedaljen. Då det var ojämnt antal lag med i turneringen så fick Frankrike en plats direkt till semifinalen.

Kvartsfinal – guldmedaljomgången 

Kanda – Tjeckoslovakien
15-0

USA – Schweiz
29-0

Sverige – Belgien
7-0

Semifinal – guldmedaljomgången 

Kanada – USA
2-0

Sverige – Frankrike
4-0

Final – guldmedaljomgången 

Kanada – Sverige
12-1

Kanada vann finalen i guldomgången och blev därmed världsmästare i det första världsmästerskapet som hölls, man kan då tro att Sverige som slutade tvåa i guldomgången då skulle sluta på en andra plats i turneringen? Så var inte fallet då det nu skulle spelas silvermedaljomgångar.

I silvermedaljomgången så deltog de tre lagen som Kanada hade slagit ut längst vägen till sitt guld så alltså Tjeckoslovakien, USA och Sverige. Detta gjorde att varken Belgien, Frankrike eller Schweiz fick någon chans att försöka ta en silvermedalj i turneringen.

Då det endast var tre lag som deltog så spelades det semifinal och sedan final i silvermedaljomgången, men då det var ojämnt antal lag som deltog så fick Tjeckoslovakien stå över semifinalen och fick en plats direkt till finalen.

Semifinal – silvermedaljomgången 

Sverige – USA
0-7

Final – silvermedaljomgången 

USA – Tjeckoslovakien
16-0

USA blev i och med sin seger i finalen i silveromgången därmed silvermedaljörer i mästerskapet.

Lagen som USA och Kanada hade slagit ut under turneringen skulle dock få ytterligare en chans att tävla om bronsmedaljen. Dessa lagen var Sverige, Tjeckoslovakien och Schweiz. Då varken Belgien eller Frankrike hade mött något av Kanada eller USA i turneringen så fick de inte heller någon chans i bronsomgången vilket gjorde att dessa två nationer endast spelade 1 match under hela mästerskapet.

Då det var tre lag som deltog i bronsomgången så fick Tjeckoslovakien stå över semifinalen och gick direkt till finalen.

Semifinal – bronsomgången 

Sverige – Schweiz
4-0

Final – bronsomgången 

Sverige – Tjeckoslovakien
0-1

Detta innebar att Tjeckoslovakien tog bronsmedaljen i mästerskapet och Sverige slutade på en fjärde plats i det allra första världsmästerskapet.

  1. Kanada
  2. USA
  3. Tjeckoslovakien
  4. Sverige
  5. Schweiz
  6. Frankrike
  7. Belgien

Sveriges landslag i den här turneringen som slutade på en fjärde plats innehöll för det mesta bandyspelare blandat med några ishockeyspelare och spelarna var uteslutande från Uppsala och Stockholm. Utrustningen laget spelade med var bidrag från svenska fotbollsförbundet och det spelade inte i några Sverige tröjor utan använde sig av IK Götas blå matchtröjor.

Lagledare för det svenska landslaget i det här mästerskapet var Raoul Le Mat, en person som SHL senare skulle döpa sin pokal efter.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här