Hockey-VM är ett mästerskap som även spelas på lägre nivåer, där lag har möjligheten att klättra mellan olika divisioner när de gör bra ifrån sig. Likaså kan man halka ner en division, vilket till exempel sker för de två sist-placerade lagen i huvudturneringens grupper. Trots att det är ett par veckor kvar tills den stora huvud-turneringen går av stapeln kommer man redan om ett par dagar kunna börja följa matcherna i de lägre divisionerna. Här summerar vi de övriga världsmästerskapen som kommer att spela.

Division 1 grupp A – Spelas 22-28 april i Budapest, Ungern
Här deltar sammanlagt 6 nationer som alla möter varandra en gång. De två lag som slutligen placerar sig högst upp i den gemensamma tabellen avancerar och får spela i det stora mästerskapet under 2019. Det bottenplacerade laget åker i sin tur ner en division.

Lagen som är med här år 2018 är Slovenien, Italien, Kazakstan, Polen, Ungern och Storbritannien.

Division 1 grupp B – Spelas 22-28 april i Kaunas, Litauen
Här deltar sammanlagt 6 nationer som alla möter varandra en gång. Det lag som slutligen placerar sig högst upp i den gemensamma tabellen avancerar och får spela i division 1 grupp A under 2019. Det bottenplacerade laget åker i sin tur ner en division.

Lagen som är med här år 2018 är Ukraina, Japan, Litauen, Estland, Kroatien och Rumänien.

Division 2 grupp A – Spelas 23-29 april i Tilburg, Nederländerna
Här deltar sammanlagt 6 nationer som alla möter varandra en gång. Det lag som slutligen placerar sig högst upp i den gemensamma tabellen avancerar och får spela i division 1 grupp B under 2019. Det bottenplacerade laget åker i sin tur ner en division.

Lagen som är med här år 2018 är Australien, Belgien, Kina, Island, Nederländerna och Serbien.

Division 2 grupp B – Spelas 14-20 april i Granada, Spanien
Här deltar sammanlagt 6 nationer som alla möter varandra en gång. Det lag som slutligen placerar sig högst upp i den gemensamma tabellen avancerar och får spela i division 2 grupp A under 2019. Det bottenplacerade laget åker i sin tur ner en division.

Lagen som är med här år 2018 är Spanien, Israel, Luxemburg, Mexiko, Nya Zeeland och Sydkorea.

Division 3 – Spelas 16-22 april i Kapstaden, Sydkorea
Här deltar sammanlagt 6 nationer som alla möter varandra en gång. Det lag som slutligen placerar sig högst upp i den gemensamma tabellen avancerar och får spela i division 2 grupp B under 2019. Det bottenplacerade laget får i sin tur kvala för att få vara med nästa år.

Lagen som är med här år 2018 är Bulgarien, Georgien, Hongkong, Sydafrika, Taipei och Turkiet.

Kval till Division 3 – Spelades 25-28 februari i Sarajevo, Bosnien
Vilket lag som tar den sista platsen i division 3-VM avgörs genom ett kval, där vinnaren belönas med en plats i det kommande årets turnering. I årets turnering var det Bosnien, Arabemiraten, Kuwait och Turkmenistan som deltog, där det slutligen var Turkmenistan med tre raka vinster som kvalificerade sig till 2019 års mästerskap.

I takt med att de olika turneringarna blir klara kommer vi att presentera vilka lag som klättrat upp och ner inför nästa års hockeysäsong.