Efter att hälften av de deltagande VM-nationerna har fått lämna turneringen är det nu endast de åtta bästa som är kvar och kämpar om en plats i finalen. Under dagen idag bestäms deras öde, när de spelar om att vinna eller försvinna i kvartsfinalerna. Det blir ett flertal intressanta möten och därför har vi kikat på hur det har gått för lagen när de tillsammans stått på isen tidigare.

USA – Schweiz
USA har haft ett bra VM där man slutade som gruppvinnare efter sex vunna matcher. I bagaget har man totalt två världsmästartitlar, där den senaste togs 1960. 2013 tog man dock sin senaste medalj efter att ha besegrat Finland i kampen om bronset. Dessutom har man vunnit ett flertal OS-medaljer under åren.
Schweiz har i sin tur haft ett lite tuffare mästerskap, där man tog sig vidare som fjärde placerade lag i sin grupp. Under åren har laget plockat hem tio VM-medaljer, men inga av dessa är guld. Senaste medaljen kom 2013 då man fick se sig besegrade av Sverige i finalen. Nedan ser du hur det har fått när lagen mötts under de senaste världsmästerskapen.
VM 2014: Lagen möttes i en gruppspelsmatch som vanns av USA med 3-2
VM 2013: Lagen möttes i semifinal där Schweiz vann med 3-0
VM 2012: Lagen möttes i en gruppspelsmatch som vanns av USA med 5-2

Kanada – Vitryssland
Kanada är enligt de flesta den inofficiella hockeynationen och är den enskilda nation som tagit flest VM-medaljer under åren. Med sju raka segrar i årets mästerskap (däribland 10-0 mot Tyskland och 10-1 mot Österrike) är man ett mycket vasst lag som garanterat är sugna på ytterligare en medalj.
Vitryssland är ett lag som historiskt sett inte plockat hem några medaljer i VM-sammanhang, men som sett till sin korta tid i världsmästerskapet gjort stora framsteg. Som bäst har man placerat sig sexa i ett världsmästerskap (2006) och under förra årets hemma-VM tog man sig till en sjundeplats efter att ha fallit mot Sverige i kvarten. Nedan ser du hur det har fått när lagen mötts under tidigare världsmästerskap.
VM 2012: Lagen möttes i en gruppspelsmatch som vanns av Kanada med 5-1
VM 2011: Lagen möttes i en gruppspelsmatch som vanns av Kanada med 4-1
VM 2009: Lagen möttes i en gruppspelsmatch som vanns av Kanada med 6-1

Sverige – Ryssland
Tre Kronor lyckades via vinst i sex av sju gruppspelsmatcher ta sig vidare till kvartsfinal. Med hela 45 medaljer i bagaget så hoppas man nu kunna utöka denna samling med ytterligare en. Laget ställdes mot Ryssland i två träningsmatcher helgen innan VM och bägge dessa slutade i vinst. Kanske kan detta ge en indikation i hur det kan gå ikväll?
Ryssland i sin tur har även de vunnit flera av sina matcher, men jämfört med det svenska laget så har man faktiskt gjort ett sämre mästerskap. Som självständig nation har landet totalt nio VM-medaljer, men siffran ökar betydligt om man räknar in de som man vunnit som Sovjetunionen. Nedan ser du hur det har fått när lagen mötts under tidigare världsmästerskap.
VM 2014: Lagen möttes i semifinal där Ryssland vann med 3-1
VM 2012: Lagen möttes i en gruppspelsmatch som vanns av Ryssland med 7-3
VM 2009: Lagen möttes i en gruppspelsmatch som vanns av Ryssland med 6-5

Finland – Tjeckien
I tisdags var det på håret att Finland kunde ha ställts mot Sverige i kvartsfinalen, men istället blev det Ryssland som blev deras motstånd. Det finska laget får i sin tur möta värdnationen Tjeckien på O2 Arena i Prag. Bägge nationerna har gjort bra ifrån sig i mästerskapet och har i bagaget 12 medaljer vardera (Tjeckien har dock fler om man räknar in de som man vunnit som Tjeckoslovakien). Nedan ser du hur det har fått när lagen mötts under tidigare världsmästerskap.
VM 2014: Lagen möttes i semifinal där Finland vann med 3-0
VM 2013: Lagen möttes i bronsmatchen där Tjecken vann med 3-2
VM 2012: Lagen möttes i en gruppspelsmatch som vanns av Tjeckien med 2-1