Här listar vi alla junior hockey VM 2024 resultat ifrån samtliga matcher som spelas under turneringen i Sverige. Under perioden 26 december 2023-5 januari 2024 kommer tio landslag resa till Göteborg för att göra upp om världsmästartiteln. I varje enskilt möte finns tre viktiga poäng att hämta, som alla lag är i behov av för att kunna möjliggöra ett avancemang. Listan som visas nedan kommer att uppdateras med jämna mellanrum och så kort inpå att matcherna avslutats som möjligt.

Här presenterar vi dessutom livescore för samtliga matcher som spelas under JVM 2024. I samband med att juniorvärldsmästerskapet spelas kommer du här kunna följa utvecklingen i samtliga matcher i realtid. I vår livebevakning av Junior Hockey-VM kommer vi att visa vad som sker i matcherna – minut för minut.

Toronto Maple Leafs - Boston Bruins
Dallas Stars - Vegas Golden Knights

Livescore & Liveresultat för JVM 2024

Junior Hockey VM 2024 resultat

🔢 Resultat Junior hockey VM 2023/24 – Så fördelas poängen

På den här sidan hittar du alla matchresultat ifrån junior hockey VM 2024. Vi bevakar hela mästerskapet och uppdaterar sidan med alla JVM resultat direkt när matcherna är slut. Resultaten hämtas automatiskt ifrån IIHF’s officiella hemsida. Förutom detta kan du i vår livescore följa den aktuella ställningen i de matcher som just nu pågår.

I varje match under JVM finns det totalt tre poäng att hämta hem. En seger innebär att man får med sig tre poäng i tabellen, samtidigt som en förlust inte ger några poäng alls. Skulle matchen vara oavgjord efter ordinarie tid och en förlängning eller straffläggning krävs för att avgöra det hela, får bägge lagen ta del av poängen. Laget som slutligen står som vinnare får då två poäng, medans förloraren får en tröstpoäng. På vår undersida med tabeller för turneringen kan du se hur varje spelad match påverkar ställningen mellan de olika lagen.

Totalt deltar tio lag i turneringen som inleds med gruppspel i två grupper med fem lag i vardera. De fyra lag som får med sig flest poäng ifrån varje grupp avancerar till slutspel där varje enskild match handlar om att vinna eller försvinna. Samtidigt får lagen som hamnar i tabellernas botten kvala för att hålla sig kvar i tävlingen.

🏒 Förlängning och straffläggning under JVM

I mästerskap och i hockeymatcher generellt så kan inte en match sluta oavgjord. Matchen kan stå lika efter tre spelade perioder, alltså 60 minuter, men sedan måste ett avgörande komma till för att få fram en segrare och en förlorare från matchen.

Om en gruppspelsmatch blir oavgjord efter 60 minuter så spelas förlängning. Förlängningen i gruppspelet spelas i spel 3 mot 3 under 5 minuter. Om ett mål görs så vinner det laget som lyckades med detta. Om inget mål görs under dessa 5 minuter så väntar straffläggning. Straffläggningen spelas i fem omgångar och ska avgöra vilket lag som vinner till slut.

I slutspelet kommer samma format med 3 mot 3 att gälla förutom att förlängningen kommer att pågå i 10 minuter istället för i 5 minuter. Blir det inget mål då, så väntar straffläggning.

I finalmatchen dock så kommer det att gälla 20 minuters förlängning i 3 mot 3. Gör ingen mål här följs denna period upp av en ny sådan tills något av lagen gör mål. Man spelar alltså ingen straffläggning i JVM-finalen.

🏆 Vem vann JVM 2023?

Kanada är regerande mästare efter en tuff final mot Tjeckien.

🥇 Vem har flest JVM-Guldmedaljer?

Kanada har hittills vunnit turneringen flest gånger, de har totalt 20 guld i bagaget!

🇸🇪 Hur många guld har Sverige vunnit i JVM?

Juniorkronorna har under åren tagit hem två stycken JVM-guld, säsongen 1981 och 2012.

📣 Livescore – Följ JVM-matcherna live hos VMhockey.se

I sportens värld finns det alltid en mängd matcher att ta del av och det kan då vara svårt att hinna med att titta på allt. Någonting som kan underlätta då är att ta del av allt som händer i flera matcher på ett som samma ställe. För detta ändamål finns numera liveresultat, eller livescore som det också kallas. Detta är en digital tjänst som samlas all statistik från pågående matcher och presenterar detta i realtid. Inte heller behöver du uppdatera sidan för att få fram den senaste informationen – detta sköter livescoren helt själv!

Med hjälp av våran livescore ovan så kan du se resultaten för samtliga JVM-matcher i realtid, det vill säga samtidigt som det händer. När ett lag gör mål så uppdateras våra liveresultat kort därefter. Om du inte har tillgång till TV eller streaming för att se på matchen är detta ett utmärkt sätt att hålla sig uppdaterad på vad som händer i de pågående matcherna, till exempel om du är mitt uppe i allt julstök, eller är på jobbet.

🇸🇪 Sveriges matchresultat i tidigare JVM

Det svenska juniorlandslaget har en historia av riktigt bra matchresultat i världsmästerskapet. Gruppspelet har ofta varit väldigt framgångsrikt och man har nästan alltid avancerat vidare till slutspelet. Visste du till exempel att laget vann hela 54 raka gruppspelsmatcher under 2000-talet? Här har vi samlat det svenska juniorlandslagets matchresultat ifrån de senaste upplagorna av juniorvärldsmästerskapet.

2009/10 i Kanada

Gruppspel:

Sverige – Tjeckien 10-1
Sverige – Österrike 7-3
Sverige – Ryssland 4-1
Sverige – Finland 7-1

Slutspel:

Sverige – USA 2-5 (semifinal)
Sverige – Schweiz 11-4 (bronsmatch)

2010/11 i USA

Gruppspel:

Sverige – Norge 7-1
Sverige – Ryssland 2-0
Sverige – Tjeckien 6-3
Sverige – Kanada 6-5 e.förl

Slutspel:

Sverige – Ryssland 3-4 e.str (semifinal)
Sverige – USA 2-4 (bronsmatch)

2011/12 i Kanada

Gruppspel:

Sverige – Lettland 9-4
Sverige – Schweiz 4-3 e.str
Sverige – Slovakien 9-1
Sverige – Ryssland 4-3 e.förl

Slutspel:

Sverige – Finland 3-2 e.str (semifinal)
Sverige – Ryssland 1-0 e.förl (final)

2012/13 i Ryssland

Gruppspel:

Sverige – Tjeckien 4-1
Sverige – Schweiz 3-2 e.str
Sverige – Lettland 5-1
Sverige – Finland 7-4

Slutspel:

Sverige – Ryssland 3-2 e.str (semifinal)
Sverige – USA 1-3 (final)

2013/14 i Sverige

Gruppspel:

Sverige – Schweiz 5-3
Sverige – Finland 4-2
Sverige – Norge 10-0
Sverige – Ryssland 3-2

Slutspel:

Sverige – Slovakien 6-0 (kvartsfinal)
Sverige – Ryssland 2-1 (semifinal)
Sverige – Finland 2-3 e.förl (final)

2014/15 i Kanada

Gruppspel:

Sverige – Tjeckien 5-2
Sverige – Danmark 5-1
Sverige – Ryssland 3-2 e.str
Sverige – Schweiz 5-1

Slutspel:

Sverige – Finland 6-3 (kvartsfinal)
Sverige – Ryssland 1-4 (semifinal)
Sverige – Slovakien 2-4 (bronsmatch)

2015/16 i Finland

Gruppspel:

Sverige – Schweiz 8-3
Sverige – USA 1-0
Sverige – Danmark 5-0
Sverige – Kanada 5-2

Slutspel:

Sverige – Slovakien 6-0 (kvartsfinal)
Sverige – Finland 1-2 (semifinal)
Sverige – USA 3-8 (bronsmatch)

2016/17 i Kanada

Gruppspel:

Sverige – Danmark 6-1
Sverige – Schweiz 4-2
Sverige – Finland 3-1
Sverige – Tjeckien 5-2

Slutspel:

Sverige – Slovakien 8-3 (kvartsfinal)
Sverige – Kanada 2-5 (semifinal)
Sverige – Ryssland 1-2 e.förl (bronsmatch)

2017/18 i USA

Gruppspel:

Sverige – Belarus 6-1
Sverige – Tjeckien 3-1
Sverige – Schweiz 7-2
Sverige – Ryssland 4-3 e.str

Slutspel:

Sverige – Slovakien 3-2 (kvartsfinal)
Sverige – USA 4-2 (semifinal)
Sverige – Kanada 1-3 (final)

2018/19 i Kanada

Gruppspel:

Sverige – Finland 2-1
Sverige – Slovakien 5-2
Sverige – USA 5-4 e.förl
Sverige – Kazakhstan 4-1

Slutspel:

Sverige – Schweiz 0-2 (kvartsfinal)

2019/20 i Tjeckien

Gruppspel:

Sverige – Finland 3-2 e.förl
Sverige – Schweiz 5-2
Sverige – Kazakhstan 6-2
Sverige – Slovakien 6-2

Slutspel:

Sverige – Tjeckien 5-0 (kvartsfinal)
Sverige – Ryssland 4-5 e.förl (semifinal)
Sverige – Finland 3-2 (bronsmatch)

2020/21 i Kanada

Gruppspel:

Sverige – Tjeckien 7-1
Sverige – Österrike 4-0
Sverige – Ryssland 3-4 e.förl
Sverige – USA 0-4

Slutspel:

Sverige – Finland 2-3 (kvartsfinal)

2021/22 i Kanada

Gruppspel:

Sverige-Schweiz 3-2
Österrike-Sverige 0-6
USA-Sverige 3-2
Sverige-Tyskland 4-2

Slutspel:

Sverige-Lettland 2-1 (kvartsfinal)
Sverige-Finland 0-1 (semifinal)
Sverige-Tjeckien 3-1 (bronsmatch)

2022/23 i Kanada

Gruppspel:

Sverige-Österrike 11-0
Tyskland-Sverige 0-1
Sverige-Tjeckien 3-2 e.förl
Kanada-Sverige 5-1

Slutspel:

Finland-Sverige 2-3 (kvartsfinal)
Tjeckien-Sverige 2-1 e.förl (semifinal)
USA-Sverige 8-7 e.förl (bronsmatch)

🥇 JVM-guldet 2012

JVM-turneringen spelas alltid kring årsskiftet och är den stora höjdpunkten på juniorlandslagens säsong. För många av framtidens stora ishockeystjärnor är JVM det första klivet ut på den internationella arenan, där spelarna inte bara får möjligheten att visa upp sig för fansen utan även scouter ifrån ligor som KHL och NHL. Många spelare som placerar sig högt upp i turneringens poängliga, eller tar sitt lag hela vägen till final brukar få erbjudanden att byta såväl klubb som liga till den kommande säsongen. Om man har åldern inne kan en stark JVM-insats även innebära ett kliv upp i seniorlandslaget. Så blev det för flera av spelarna som var med och tog hem guldet år 2012.

När Roger Rönnberg tog ut sin trupp till JVM 2011/12 var nog de flesta hockeyintresserade svenskarna överens. Sällan hade man skådat en så anonym landslagstrupp. När Sverige inte fick loss de två största stjärnorna Gabriel Landeskog och Adam Larsson från NHL, trodde nog de flesta att det skulle bli ett tråkigt juluppehåll framför TV:n.

Men det var inte stjärnornas år 2012, det var lagets.

För visst kunde man bygga ihop ett lag runt relativt anonyma spelare som var redo för att bli stjärnor. Bland annat kapten Johan Larsson, målsprutan Max Friberg och målvakten Johan Gustafsson.

Gruppspelet

I gruppspelet vann Sverige övertygande premiären mot Lettland med 9-4 följt av en, inte lika, övertygande straffseger mot Schweiz. I den näst sista matchen slog man Slovakien med hela 9-1 och därmed väntade en gruppfinal mot Ryssland i sista gruppspelsomgången.

När denna turnering spelades gick ettan i varje grupp direkt till semifinal och slapp därmed kvartsfinalomgången. Vilket gjorde gruppfinalen än mer rafflande.

I gruppfinalen fick Sverige sämsta möjliga start. Redan efter två minuter gjorde Ryssland 1-0, och bara sekunder efter tekningen utökade man till 2-0. 

Drygt fyra minuter senare skulle Sverige få vittring efter att Rickard Rakell kastat en puck på mål som Mika Zibanejad styrt in. Men efter närmare koll på målet, valde domarna att döma bort det för spark. 

Istället blev det Ryssland som kunde utöka sin ledning till 3-0 innan första periodpaus efter att Ivan Telegin utnyttjade ett friläge.
Den andra perioden förblev ett ställningskrig och mållös. Därför fortsätter vi till den tredje perioden och den makalösa vändningen.

Vändningen

Efter drygt tre minuter i den tredje och sista perioden fick Sverige vittring direkt efter att den dåvarande Färjestad-backen Oscar Klefbom dragit på en missil rakt upp i krysset från backplats till 3-1. 

Sverige fortsatte efter målet att skapa chanser och ta risker och varenda svensk som var uppe under denna hockeynatt, kan nog enas om att Sverige inte hade något att förlora.

Men det skulle dröja drygt tio minuter efter det första reduceringsmålet innan Sverige skulle kunna reducera ännu en gång.

Denna gång var det återigen tidigare nämnda Rickard Rakell som avancerade på högerkanten och kastade in en puck på mål som studsade på en skridsko bakom mål och sedan in i mål. Men denna gång kunde inte domarna döma bort målet, då pucken sist nuddade en rysk skridsko. Ett snöpligt och turligt mål, men som Mikael Renberg sa på kommentatorsplats: “Bra saker händer när man lägger puckar på mål”. 

Med drygt sju minuter kvar hade Sverige verkligen vittring på de nervösa ryssarna, som tog en time-out efter målet.

Sverige fortsatte att ösa på efter målet. Men även denna gång skulle man få vänta en lång tid innan en kvittering. Men den som väntar på något gott….

Med 40 sekunder kvar att spela av matchen sköt Jonas Brodin in en puck mot mål, som den notoriske målskytten Max Friberg styrde in till 3-3 och Sverige hade tagit matchen till förlängning genom sin vändning från 3-0 till 3-3, på en period!

I förlängningen hade Sverige mest självförtroende och kunde också till slut avgöra matchen och den stora vändningen blev verkligen ett faktum. Den dåvarande AIK-backen Patrik Nemeth sköt en hög puck mot mål som styrdes in av den dåvarande AIK-centern Joakim Nordström till 4-3 Sverige. Och den dånade i väggar och tak när SVT:s Chris Härenstam och Mikael Renberg vrålade ut att “SVERIGE ÄR I SEMIFINAL!”. 

Semifinalen

I semifinal ställdes Sverige mot Finland och den stora stjärnan Mikael Granlund. Även här skulle Juniorkronorna stå för en otrolig vändning. Finländarna tog ledningen med 1-0 och 2-0 i matchen och inför den sista perioden så hade Sverige ännu inte gjort mål. Men redan tre minuter in i den tredje perioden fick Sverige turligt med sig en reducering efter att William Karlsson snubblat in pucken.

Det skulle dock dröja med en kvittering. Inte förrän med drygt två minuter kvar kom den svenska kvitteringen efter att den finska målvakten Sami Aittokallio rensat pucken rakt i Johan Sundströms högra handske. Sundström i sin tur plockade ner pucken och serverade en fristående Max Friberg inne i slottet, som kunde stänka in sitt nionde mål i turneringen, på äkta måltjuvsvis.

Matchen gick till förlängning där inget mål kunde skilja lagen åt. Istället blev det straffläggning.

I straffläggningen skickade Sverige fram en två år yngre spelare, Sebastian Collberg, först av alla. Den tidigare Frölundatalangen bar galler på grund av sin unga ålder, men visade inga tonårstendenser när han fintade ner den finska målvakten och sprätte upp en backhand i nättaket.

Näst på tur var Finlands Joel Armia, som även han kunde sätta sin straff.

Nästa svenske man på tur blev Max Friberg. På äkta målskyttsmaner sköt han pucken mellan benen på Sami Aittokallio.

För Finlands del steg Joonas Donskoi fram, den nuvarande NHL-spelaren och försökte överlista den svenska målvakten Johan Gustafsson, men lyckades inte.

Efter två straffomgångar var det alltså fördel Sverige. Om den två år yngre (även han med galler) Filip Forsberg skulle sätta straffen, så är Sverige klart för final mot Ryssland.

Men den finska målvakten gjorde en fantastisk räddning och kunde ge en av turneringens största stjärnor Mikael Granlund chansen att kvittera straffserien.

Men även de bästa kan göra misstag. På vägen fram mot mål tappade Granlund pucken och fick aldrig chansen till ett avslut. Sverige blev därmed klara för final!

Finalen

Och så dags för den stora finalen för svensk del. Mot ett Ryssland som man hade slagit i gruppfinalen, men också ett Ryssland som övertygat rejält i slutspelet med vinst mot Tjeckien i kvartsfinal och Kanada i semifinal. Den stora stjärnan att hålla ögonen på var utan tvekan Evgeny Kuznetsov, som idag är en av NHL:s bästa centrar och spelar för Washington Capitals.

Men Sverige visste vad man kunde och man visste att man behövde spela som ett lag för att slå detta individuellt skickliga ryska landslag. 

Det skulle bli en målsnål tillställning för de drygt 18 000 åskådarna på plats. Men inte skulle den bli trist för det. Målchanser byttes ut under hela matchens gång, men med två storspelande målvakter, Johan Gustafsson och Andrej Makarov, blev hela den ordinarie matchtiden mållös. Bland annat fick Johan Gustafsson sträcka ut rejält med 30 sekunder kvar av matchen efter att stjärnan Kuznetsov snurrat upp det svenska försvaret. Har man inte sett den sekvensen, så bör man göra det, på en gång. Och även gång på gång. För just den sekvensen tog matchen till förlängning där svenska drömmar skulle uppfyllas.

Efter tio minuter i förlängningsperioden jagade backen Patrik Nemeth ned sin forward och vann puck vid Sveriges bås (närmast mål). Pucken blev lös och först på den blev Mika Zibanejad, som med några snabba och långa skär tog sig mot mål och sprätte upp 1-0 i nättaket och Sverige blev världsmästare!! 

Detta JVM-lag är och kommer för evigt bli en del av den svenska hockeyhistorien som det andra svenska lag genom tiderna att vinna JVM, men som det första i den moderna slutspelsformen. Och visst vill vi uppleva det snart igen?

Uppdaterad 27 december, 2023