Leksand har haft det tufft. Skulder har stigit klubben över öronen. Löner har varit hotade och klubben har behövt be på sina bara knän efter bidrag. Leksands kommun lägger ned skola för att kunna hjälpa klubben på fötter.

Det har gått upp och ner för Leksand när de försökt anpassa sig efter ett sparpaket. En skola lades ner medan kommunen betalade 33 miljoner kronor till klubben. Spelare blev uppmanade att be vänner och familj om bidrag – även fans. Deras sökande efter pengar har varit desperata. Just nu behöver de ytterligare 10 miljoner kronor för att komma på rätt köl. Alternativet blir konkurs. Spelarna ska även skicka ut omkring 500 brev till lokala företagare. Efter att breven kommit fram ska dessa företag ringas upp och pratas vidare med.
Det är bra om våra partners märker att det är klubbens representanter som ringer och lyssnar på hur de känner, säger klubbdirektören Anders Doverskog.

Planen på att rädda klubben börjar med att försöka minska sina skulder med 50 miljoner kronor. För att betala av skulderna har det en minimum på 6-7 miljoner kronor, men satsar på 10 miljoner. Hittills har de fått bidraget från kommunen avskedat 5 ur personalen och sänkt spelarkostnaderna. De planerar att kunna sänka spelarkostnaden med 5 miljoner till nästa säsong.

Trotts nedskärningarna går klubben ut med hopp om goda förutsättningar inför nästa säsong.
– Det känns bra att vi går till botten med problemet och synliggör det. Vi måste anpassa vår ekonomiska kostym, men vi kommer aldrig att ta bort ambitionen om spel i eliteserien, säger Doverskog.