Euro Hockey Tour

Euro Hockey Tour är en hockeyturnering som spelas årligen för att inofficiellt kora det bästa laget inom Europa. Turneringen grundades i slutet på 1990-talet och har spelats utan avbrott sen dess.

Euro Hockey Tour var till en början ett unikt koncept då turneringen bestod av 4 olika delturneringar som alla hölls i de 4 olika värdnationernas hemmaarena. Man har dock gått ifrån detta koncept de senaste säsongerna, mer om det och alla andra ändringar kan du läsa mer om lite längre ner i denna text, men först lite formell information.

Det har sedan starten endast varit fyra olika länder som deltagit officiellt och som även var med att grunda turneringen, dessa nationer är som följer med tillhörande vinstfacit;

Sverige – Vinnare 4 gånger.
Finland – Vinnare 8 gånger.
Ryssland – Vinnare 6 gånger.
Tjeckien – Vinnare 2 gånger.

Format
Säsongerna 1996/199-2013/2014 spelade man 4 olika turneringar där varje deltagande land fick ha sin hemmarink och vara värd för spelen. Dessa turneringar var som följer; Czech Hockey Games i Tjeckien, Karjala Tournament i Finland, Channel One Cup i Ryssland och Oddset Hockey Games. Den svenska och Tjeckiska versionen lades dock ner när säsongen 2014/2015 startade då man valde att endast hålla Karjala samt Channel One Cup. Man tillade sex stycken dubbellandskamper när dessa lades ner. Den nation som står med flest poäng efter alla matcher under säsongen blir korad till vinnare och således Inofficiell Europa Mästare i Hockey.

Förändringen
Det har skett vissa ändringar i strukturen av turneringen under tidens gång. Innan säsongen 2003/2004 korade man t.ex vinnaren, andra- och tredjeplatsen efter hur tabellen såg ut när den var klar. Efter 2003/2004 säsongen så ändrade man dock det och spelade finalen och bronsmatcherna i en bäst av två serie, detta gjorde man även säsongen 2004/2005. Från 2005/2006 så spelade man bara en match för att avgöra ställningen. Sedan 2007/2008 och framåt har man dock lagt det åt sidan och spelar alltså inte längre några slutspelsmatcher.

Tidigare Deltagare
Det har förekommit att andra nationer även deltagit vid dessa spelen, Slovakien var med i Baltica Cup säsongen 2002/2003 och Kanada var med från starten 1996/1997 ändra fram tills 2002/2003 säsongen som var deras sista uppvisande i Euro Hockey Tour sammanhang. Dessa matcher har dock inte haft någon inverkan på slutresultaten då man inte räknade med deras matcher för det slutgiltiga resultatet.

Euro Hockey Tour firade nyligen sitt 20-års jubileum, men det ser inte ut som att det tar slut snart. Vilket alla hockeyfantaster gläds åt. Med alla förändringar under årens gång så kommer nog denna turnering bli en väldigt klassisk sådan inom en snar framtid.

Tyvärr får du hålla dina tankar för dig själv denna gången. Kommentarfältet är nämligen stängd.